Flere vil have mundbind efter styrelses maskeråd

Både Matas og Coop oplever større efterspørgsel på mundbind, som anbefales af myndighederne i visse tilfælde

I sidste uge anbefalede Sundhedsstyrelsen at bruge mundbind i visse situationer. Både Matas og Coop har oplevet, at der den seneste tid har oplevet større efterspørgsel på mundbind. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
I sidste uge anbefalede Sundhedsstyrelsen at bruge mundbind i visse situationer. Både Matas og Coop har oplevet, at der den seneste tid har oplevet større efterspørgsel på mundbind. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

I visse tilfælde er det en god idé at tage et mundbind på for at beskytte andre mod coronavirus. Det er eksempelvis på vej hjem efter at have været i en højrisikozone for coronavirus eller på vej til virustest.

Sådan fremgik det af nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen fredag, og det har fået salget af mundbind til at stige i Matas.

- Fredag er den enkeltdag, vi har solgt flest mundbind. Vi solgte cirka 8000, siger Klaus Fridorf, kommunikationschef i Matas.

I løbet af coronapandemien har Matas-butikkerne solgt 5000-7000 mundbind om ugen. Men i takt med at skolernes sommerferie nærmede sig, begyndte salget at stige.

- I uge 26, 27 og 28 har vi kunnet se en voldsom stigning i tallene, siger Klaus Fridorf.

I uge 26 blev der solgt cirka 25.000 mundbind. To uger senere blev 41.500 langet over disken i Matas eller solgt i kædens onlinebutik.

Og Matas er ikke den eneste forhandler, der køber større ind af mundbind.

Salling Group, der består af blandt andet Netto, Føtex og Bilka, oplyser, at detailvirksomheden sælger 'mange' mundbind, og at der i de seneste uger er solgt 'flere og flere'. Salling Group ønsker ikke at oplyse sine salgstal.

Det vil Coop heller ikke, men ifølge informationsdirektør Jens Juul Nielsen er de mundbind, der har været sat til salg i udvalgte butikker i kæderne Kvickly og SuperBrugsen, blevet solgt på stedet.

Og kunder har spurgt detailvirksomheden, hvor de kan få fat i maskerne. Derfor er Coop ved at købe flere mundbind til den kommende tid.

- Vi forventer i løbet af de kommende 14 dage at få større mængder ind, så man kan få mundbind i de fleste af vores større butikker i typisk Kvickly og SuperBrugsen, siger Jens Juul Nielsen.

Både Matas og Coop pointerer, at deres mundbind er CE-mærkede. Det er blandt de ting, man skal se efter, når man som forbruger skal købe mundbind, fortæller Lægemiddelstyrelsen.

- Køb en vare, der er CE-mærket, der har dansk mærkning og brugervejledning, og brug det, som det er meningen, det skal bruges, siger Katrine Hagen, der er akademisk medarbejder og ekspert i medicinsk udstyr ved styrelsen.

Blandt andet bør man kun bruge engangsmundbind én gang, og man bør ikke røre ved det ofte. Ellers kan det miste sin funktion og øge smitterisikoen.

Siden 15. juni har man skullet bruge mundbind i alle danske lufthavne. Desuden er der flere steder i udlandet, hvor det er obligatorisk at bruge mundbind i eksempelvis offentlig transport.

Seneste nyt

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.