Flertal i Folketinget vil lade bøsser donere blod

Bøsser skal kunne give blod, mener DF og S, som støtter forslaget fra De Radikales formand, Morten Østergaard

Følg Samfund

Hverken Dansk Folkeparti eller Socialdemokraterne vil udelukke homoseksuelle mænd fra at donere blod til landets blodbanker.

Det siger sundhedsordførerne Liselott Blixt, (DF) og Flemming Møller Mortensen (S). De er enige med De Radikales leder, Morten Østergaard, i at fjerne forbuddet for homoseksuelle.

- Det er et udmærket forslag. Jeg forstår ikke, at man har den forskelsbehandling. Jeg kan kun tilslutte mig, at vi går med, siger Liselott Blixt.

I dag må homoseksuelle mænd ikke blive bloddonorer, da de menes at have større risiko for smitte med hiv og hepatitis end heteroseksuelle.

Liselott Blixt er enig med klinisk professor Jens Lundgren, fra Københavns Universitet, i, at bøsser ikke udgør en større risiko end andre bloddonorer.

Homoseksuelle vil have gjort op med forældet donorregel

- Nej. Når jeg selv kommer som bloddonor, udfylder du en række spørgsmål. Det må være uanset, om du er mand eller kvinde, eller hvem du lever sammen med. I dag får du medicin, så du ikke er smittebærer på samme måde, siger Liselott Blixt.

Flemming Møller Mortensen er enig.

- Det er Socialdemokraternes holdning, at det er sådan, det skal være. Vi skal bare hele tiden sørge for, at det ikke kommer til at gå ud over patientsikkerheden. Der er intet, der er vigtigere end patientsikkerheden, siger Flemming Møller Mortensen.

- Vi skal have et klart udsagn. Det ser ud, som om udsagnet bliver mere og mere entydigt. Derfor er det også den socialdemokratiske holdning, at man skal fjerne denne restriktion.

Alternativet har også foreslået, at homoseksuelle mænd får lov til at donere blod, fortæller ligestillingsordfører Carolina Magdalene Maier.

- Som lovgivningen er i dag, diskriminerer den homoseksuelle mænd, mener hun.

Ifølge Statens Serum Institut har mænd, der har sex med mænd, 50 gange større risiko for at få hiv en mænd, der udelukkende har sex med kvinder.

Carolina Magdalene Maier mener dog ikke, at patienter kan komme i fare.

- Vi har undersøgt det her og talt med fagfolk, som siger, at risikoen er minimal, siger hun.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+