Er du flexchauffør eller flexbruger, der vil fortælle om dine oplevelser? Del din historie i en mail til ab@eb.dk. Eller sms/mms til 1224 (alm. takst).
Chaufførens øjne falder i, mens hovedet giver slip.
Et jag går igennem ham, og han sætter sig op igen. Men det gentager sig.
Imens svinger bilen fra den ene side af vejen og helt ud til rabatten.
Chauffører i Flextrafik har op til 15 timer lange arbejdsdage og op til 70 timer om ugen, hvilket er ulovligt.
Ekstra Bladet har fået aktindsigt i klager til trafikselskaberne i 2020, hvor klager fra over 20 passagerer kan berette om chauffører, der er ved at falde i søvn bag rattet.
'Kan ikke mærke min krop'
Flere passagerer, der har kørt med Flextrafik og oftest enten er ældre eller handikappede, har følt sig usikre på køreture med tydeligt trætte chauffører.
Et uddrag af klager fra borgere, som bruger Flextrafik, giver et indblik i flere chokerende hændelser på de danske veje.
'Chaufføren var ved at falde i søvn og køre i grøften tre gange … da jeg skulle af, spurgte jeg, om han ikke skulle hjem og sove, men chaufføren svarede, at han havde flere kørsler den dag'.
'Jeg følger chaufførens øjne/blik i bakspejlet og erfarer, at øjnene bliver mindre og mindre for til sidst at lukke i'.
'Patienten daskede til chaufføren, så han vågnede op. Chaufføren indrømmede derefter over for patienten, at han var faldet i søvn'.
'Han var nødt til at køre med vinduerne åbne for ikke at falde i søvn. Han ringer til sin chef og fortæller, at han er så træt, at han ikke kan mærke sin krop'.
Trafikselskaberne oplyser, at de modtager klager på under en procent af deres samlede antal ture, men anerkender over for Ekstra Bladet, at én sovende chauffør selvfølgelig er en for meget.
Under pres
Det er ikke med deres gode vilje, at chauffører kører op til 14-15 timer om dagen.
Daniel Gjerlevsen kørte i gennemsnit 50-60 timer under sin tidligere vognmand, hvor de værste uger ramte 72 timer.
Engang stoppede kørslen klokken 00.02, for at han så kunne starte igen klokken 06.50 næste morgen.
- Jeg har altid haft mulighed for at holde mig vågen, men har dog mærket træthed og været nødt til at holde ind til siden under sene ture for at blive frisket op, siger han.
- Den værste oplevelse af træthed, jeg oplevede dengang, var 'rutinekørslen'. Man kører på rutinen og kan have svært ved at huske strækningen, man har kørt.
Daniel Gjerlevsen ønskede ikke selv at køre så mange timer.
- Jeg kørte så mange timer, da der var et overordnet pres fra ledelsen. Man fik at vide, at man var heldig at blive ansat, da der var mange, der søgte disse stillinger, siger han.
Jan Michael Hansen var bedre til at sige fra og stoppe, før han blev for træt, men det er ikke alle, som kan det, mener han.
- Jeg har prøvet at køre 12 timer på en vagt, men jeg ved, der er folk, som arbejder 12-14 timer i træk alle fem dage og ikke har muligheden for at sige fra, siger chaufføren.
Som at køre påvirket
Hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter vil man ikke forholde sig til konkrete sager, men deres advarsel til trætte bilister er altid den samme.
- Du bliver sløv, uopmærksom og kan ikke følge ordentligt med. Det kan svare lidt til at køre påvirket, siger politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter
- Man skal ikke køre mere end tre-fire timer i træk uden hvil. Så begynder det så småt at blive kriminelt, advarer han og uddyber, at det også kommer an på, hvor udhvilet man er, og hvor mange dage man har kørt i streg, siger han.
Cowi har i en rapport konkluderet, at der er en sammenhæng mellem træthed og ulykker for taxachauffører.
Den arbejdsrelaterede træthed er ifølge rapporten større blandt chauffører, der en gang om ugen arbejder mindst 13 timer i træk, arbejder syv dage i streg og kun holder pause, når de venter på næste tur.
Begrænset kontrol og lovgivning
Når man spørger kontrolinstanserne inden for Flextrafik, er der ikke rigtig nogen, der kontrollerer, om chaufførerne er for trætte til at køre, eller hvor længe de har siddet bag rattet.
Arbejdstilsynet fører meget sjældent kontrol på området, da det er ressourcekrævende, når arbejdspladsen er på fire hjul. De selvstændige vognmænd tjekkes der ikke op på.
Politiet kontrollerer chaufførerne på samme måde som alle andre bilister, der heller ikke må køre, hvis de er for trætte.
Færdselsstyrelsen kontrollerer ikke chaufførens antal køretimer.
- Det er stærkt bekymrende, og det går jo både ud over passagerne og chaufførens sikkerhed, når det ikke kontrolleres ordentligt, hvor længe chaufførerne kører, siger Jørn Hedengran fra 3F's transportgruppe.
- Vi har næsten en henvendelse om ugen, hvor det viser sig, at en chauffør har kørt over de 48 tilladte timer.
Han ønsker, der som lovkrav kommer elektronik i bilerne, som kan vise, hvor mange timer den enkelte chauffør har kørt, og konsekvenser som bøde ligesom ved overtrædelse af køre- og hviletidsbestemmelserne.