Annonce:
Annonce:

Florida slår zika-alarm

Der er konstateret 12 tilfælde af zika-virus i den amerikanske delstat Florida

Hør hvordan Zika-virussen kan være opstået. Video: AP
Annonce:
Følg Samfund

Floridas guvernør Rick Scott har hævet kriseberedskabet i fem amter efter en række sager med zika-virus.

I alt 12 mennesker er smittet med zika-virus i Florida, oplyser guvernøren på et pressemøde torsdag.

De fem amter, hvor smitten er konstateret, er Broward, Miami-Dade, Hillsborough, Lee og Santa Rosa.

Florida er et yndet rejsemål for danskere på solskinsferie, og den amerikanske delstat har et klima, hvor Aedes-myggen, der bærer zika-virus, kan eksistere.

Alle 12 personer er dog blevet smittet under rejser til Latinamerika og ikke i Florida, oplyser guvernøren.

- Vi kan forberede os på det værste og håbe på det bedste, siger guvernøren på pressemødet ifølge ABC News.

Floridas guvernør Rick Scott holder torsdag pressemøde ved Hillsborough County Health Department. (Foto: AP)
Floridas guvernør Rick Scott holder torsdag pressemøde ved Hillsborough County Health Department. (Foto: AP)
 

Bekymrede forskere: Aflys OL i Rio - det er for farligt

Annonce:

Zika-smitten er blevet sat i forbindelse til tusindvis af sager i Brasilien, hvor børn er født med microcephaly, der er kendetegnet ved unormalt små hoveder.

Eksperter er enige om, at sammenhængen mellem smitte med zika-virus og hjernedefekt hos nyfødte er meget sandsynlig. Sammenhængen er imidlertid endnu ikke videnskabeligt bevist.

Den amerikanske sundhedsstyrelse, CDC, har advaret gravide kvinder mod at rejse til 28 lande i Syd- og Mellemamerika.

Tidligere på ugen meddelte sundhedsmyndighederne i Dallas, Texas, at en person har fået overført den frygtede sygdom under seksuel kontakt med en smittet person.

Brasilianske Cassiana Severino holder sin datter Melisa Vitoria, der er født med hjernedefekten microcephaly. (Foto: AP)
Brasilianske Cassiana Severino holder sin datter Melisa Vitoria, der er født med hjernedefekten microcephaly. (Foto: AP)
 

Alarm i USA: Zika-virus overført via sex

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, fraråder samtidig blodtransfusioner fra personer, som har været i lande, der er ramt af zika-virusset.

Udmeldingen kommer efter, at Brasiliens har bekræftet, at to personer er smittet i forbindelse med blodoverførsler sidste år.

Annonce:

I sidste uge erklærede WHO zika-virus for en global trussel. WHO frygter at tre til fire millioner mennesker på verdensplan kan blive ramt af sygdommen.

Ifølge generalsekretær i WHO, Margaret Chan, er der brug for 'en koordineret, international reaktion i forhold til at forstærke kontrollen med myg, udvikle diagnostiske test og udvikle vacciner'. (Foto: AP)
Ifølge generalsekretær i WHO, Margaret Chan, er der brug for 'en koordineret, international reaktion i forhold til at forstærke kontrollen med myg, udvikle diagnostiske test og udvikle vacciner'. (Foto: AP)
 

Niels fik zikavirus: Den første nat var den værste

I Danmark blev det første tilfælde af zika-virus konstateret i forrige uge, efter at en 25-årig mand var blevet syg efter en rejse til Mexico og Sydamerika.

Sundhedsstyrelsen har oplyst, at der ikke er fare for, at der udbryder en egentlig zika-epidemi i Danmark. Gravide kvinder anbefales dog at udskyde ikke-nødvendige rejser til Syd- og Mellemamerika.

Fakta om Zika-virus

Zikavirus-infektion er en myggeoverført sygdom, der overføres med myggearten aedes. Den kan give influenzalignende symptomer og ligner andre myggeoverførte sygdomme som denguefeber og chikungunya-infektion.

* Op til hver ottende smittede har ikke haft symptomer på infektion. Dem, der mærker symptomer, får febersygdom af fire til syv dages varighed, der kan være ledsaget af udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse. Der er ingen kur eller vaccine mod sygdommen.

* Der er en stærk mistanke om, at zikavirus kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.

* Zikavirus blev først konstateret hos aber i Zikajunglen i Uganda i 1947. Det første menneske, der blev smittet, var ti år senere. Indtil 2007 forekom virussen kun sjældent i Afrika og Asien.

* I 2007 forekom det første kendte udbrud af zikavirus på øen Yap i Stillehavet, hvor det blev anslået, at omkring 73 procent af befolkningen blev smittet. Siden har zikavirus bredt sig til andre dele af Stillehavet.

* I 10 lande/landområder forekommer aktuelt stigende eller udbredt smitteoverførsel (El Salvador, Venezuela, Colombia, Brasilien, Surinam, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama og Martinique), mens 10 andre lande/landområder indtil nu kun har oplevet sporadisk transmission (Bolivia, Guyana, Ecuador, Guadeloupe, Guatemala, Paraguay, Puerto Rico, Barbados, Saint Martin og Haiti).

* Fra oktober 2015 har de brasilianske sundhedsmyndigheder noteret 3500 mulige tilfælde af medfødt microcephali og andre skader på centralnervesystemet relateret til zikavirus-infektion.

Kilder: Statens Serum Institut

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Løkke – for Ekstra Bladet bliver det en fest

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: