14-årige Jihan til Ekstra Bladet i Serbien: Vi dør her - hvorfor hjælper I ikke?

Grænsen mellem Serbien og Ungarn er lukket. Ekstra Bladet har mødt fortvivlede flygtninge foran grænsen, hvis håb om at komme videre ind i Europa løber stille ud i takt med, at frygten for at dø stiger

14-årige Jihan sidder her midterst i billedet sammen med dem, hun rejser med. Hun har ikke badet i 15 dage, og er bange for at dø ved grænsen mellem Ungarn og Serbien (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
14-årige Jihan sidder her midterst i billedet sammen med dem, hun rejser med. Hun har ikke badet i 15 dage, og er bange for at dø ved grænsen mellem Ungarn og Serbien (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

GRÆNSEOVERGANGEN VED UNGARN/SERBIEN (EKSTRA BLADET): Den gennemtrængende lugt af urin hænger tykt i luften på den serbiske del af motorvejen, som løber ind i Ungarn. Der er 30 grader varmt, og det er meget svært at skaffe vand og mad.

Tusinder af flygtninge har slået sig ned på vejen med tæpper og små telte i håb om, at den store port ved grænsen til Ungarn pludselig åbner, og de kan komme videre på deres lange rejse væk fra rædsler og ind i Europa. Ungarn har modtaget over 155.000 flygtninge i år, og derfor har de slået store hegn op ved grænsen til Serbien. På den måde kan der ikke komme flere ind i landet.

14-årige Jihan er en af dem, der står foran porten. Ekstra Bladet har mødt pigen ved grænsen. Hun har rejst fra Tyrkiet med sin mor og dennes veninde og børn.

- Livet er dårligt. Vi sover 12 personer i et telt, og vi har ikke vand. Der er ikke nogen, der hjælper os, hvorfor er der ikke nogen, der hjælper os, siger pigen til Ekstra Bladets udsendte.

Se også: Forvirret? Få overblik over flygtninge-krisen her

Vi dør her
Jihan og hendes mor, Malih, kommer oprindeligt fra Kobane i Syrien, hvor de blev nødt til at flygte, fordi deres hus blev bombet i et luftangreb. De mistede alt i angrebet.

Familien mistede alt og flygtede til Tyrkiet. Dengang var de både moderen og datteren, faderen og to andre søskende af Jihan.

De to ældre søstre er nu i Tyskland, og det er dem, Malih og Jihan gerne vil op til. Der ønsker Jihan at uddanne sig til journalist eller læge - det sidste er hendes onkel nemlig.

Til Ekstra Bladets udsendte fortæller den 14-årige pige, at hendes far er blevet nødt til at blive i Tyrkiet for at tjene nok penge til, at han også kan rejse.

Turen er dog sat på en ufrivillig pause der ved grænsen mellem Ungarn og Serbien. Ingen ved, hvornår og om porten mod Ungarn bliver åbnet igen.

- Vi dør her. Hvorfor er der ikke nogen, der hjælper os, spørger Jihan Ekstra Bladets udsendte.

(Foto: Rasmus Flindt Pedersen) Flugt - 16. sep. 2015 - kl. 08:59 Ekstra Bladet ved grænsen til Ungarn: Ligner scener fra en katastrofefilm

Har ikke badet i 15 dage
Foran den forseglede port mod Europa skiftes flygtningene til at råbe: 'Åbn, åbn'. Jihan har også demonstreret deroppe.

- Vi har stået en time og råbt, men de lytter ikke. Vi er er kommet hele vejen fra Tyrkiet, og så vil de ikke åbne døren, siger hun.

Mismodet har ikke kun ramt den 14-årige pige, der ikke har badet i 15 dage. Ingen ved, hvornår grænsen åbner igen, og derfor er flere begyndt at bevæge sig mod grænsen til Kroatien i stedet.

Her kan flygtningene godt komme ind, og landets premierminister har udtalt, at de gerne vil hjælpe folk videre på deres rejse.

Jihan og hendes familie har dog ikke planer om at tage Kroatien. De vil blive ved grænsen i håbet om, at Balkan-ruten gennem Ungarn bliver åbnet igen.

Artillen fortsætter under billedet.

Tre-årige Tima rejser sammen med 14-årige Jihan og resten af følget. Her sover hun på asfalten i 30 graders varme (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Tre-årige Tima rejser sammen med 14-årige Jihan og resten af følget. Her sover hun på asfalten i 30 graders varme (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Mega sørgeligt
Ekstra Bladets reporter i Serbien fortæller, at det er utroligt sørgeligt at være til stede blandt de mange flygtninge.

Motorvejen er helt lukket, og folk kan ikke få vand. Nogle har valgt at gå til den nærmeste by tre kilometer væk, hvor køerne er lange ude foran. Der kan de nemlig købe lidt mad og vand, hvis de har penge.

I modsætning til mange andre steder, hvor flygtninge har samlet sig i lejre, bliver der ikke leveret nødhjælp til de mange mennesker på motorvejen foran Ungarns grænse.

Flere tror, at Ekstra Bladets udsendte er folk fra nødhjælpsorganisationer, men der er kun få læger, som kan hjælpe, hvis det er nødvendigt. Og det kan sagtens blive nødvendigt, når børn sover direkte på asfalten, varmen er hård, og der ikke er særlig meget drikkevand. 

239 kommentarer
Vis kommentarer