46 personer sigtet for menneskesmugling i september

Størstedelen af de sigtede synes ifølge ekspert at være personer, 'hvor det gode hjerte løber af med dem'

De seneste uger har flere danskere bevidst brudt loven ved at hjælpe flygtninge og migranter med at komme fra Danmark til Sverige.

I alt er 46 personer ifølge Rigspolitiet blevet sigtet for menneskesmugling siden 6. september, skriver Avisen.dk.

30 af dem er sigtet efter udlændingelovens bestemmelser, hvilket tyder på, at der ikke er tale om organiseret kriminalitet, men snarere enkeltpersoner der eksempelvis har valgt at samle en person op og køre vedkommende til Sverige.

De resterende 16 personer er sigtet efter straffeloven, oplyser kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet Thomas Kristensen til Avisen.dk.

Se også: Johanne: Danmark burde tage flere end 1000 flygtninge

Om personer bliver sigtet efter udlændingeloven eller straffeloven kommer blandt andet an på, hvor organiseret transporten af flygtninge er, forklarer forsvarsadvokat Bjørn Elmquist, der er formand for Retspolitisk Forening.

Ifølge ham har de 30 personer, der er sigtet efter paragraf 59 i udlændingeloven, højst sandsynligt fragtet flygtninge ud af landet uden den store organisering, og uden at tage den store betaling for det. Han betegner denne gruppe som små fisk.

- Det er på det amatøragtige niveau, hvor folk gør det ud fra civil ulydighed, og hvor det gode hjerte løber af med dem, forklarer Bjørn Elmquist til Avisen.dk.

Se også: Europol: 30.000 kan være involveret i menneskesmugling

De 30 personer, der er sigtet efter udlændingeloven, kan straffes med bøde eller op til to års fængsel.

Mere alvorligt ser det ud for de 16 personer, der er sigtet efter straffeloven. Her er der tale om menneskesmugling af alvorligere karakter, hvor bagmændene er organiserede, og målet er at tjene penge.

- Når der er tale om egentlig organisering, og der er decideret betaling indover, kommer straffelovens paragraf 125a i spil. Den kan give op til otte års fængsel, fortæller Bjørn Elmquist til Avisen.dk.

Politiet har flere gange understreget, at det er ulovligt at transportere flygtninge og migranter, der opholder sig ulovligt i landet, videre til Sverige.

15 kommentarer
Vis kommentarer