Demonstranter kaster med sten mod asylansøgere i Finland

Flere demonstranter havde Ku Klux Klan-dragter på og kastede sten og fyrværkeri mod nyankomne flygtninge. Indvandrerkritisk parti tager afstand

Asylansøgere, der torsdag aften ankom til den finske by Lahti, blev mødt af voldelige demonstranter, som kastede med sten og fyrværkeri, oplyser det finske medie YLE.

Flere af demonstranterne havde Ku Klux Klan-dragter på, oplyser P4-nyheder i landet.

Den finske statsminister fordømmer på det stærkeste den voldelige aktion.

Det finske nyhedsbureau skriver, at en bus fyldt med asylansøgere - de fleste af dem børnefamilier - blev angrebet natten til fredag, da den ankom til et flygtningecenter i Lahti i det sydlige Finland.

- Demonstranterne kastede fyrværkeri mod bussen, og en Røde Kors-medarbejder blev mødt med sten, da han forsøgte at standse angrebet, skriver YLE.

Ifølge det finske politi deltog over 40 demonstranter i aktionen. De havde samlet sig uden for flygtningecentret for at protestere mod flygtninge. To af demonstranterne blev pågrebet af politiet.

Den finske statsminister, Juha Sipilä, skriver på Twitter, at al vold rettet mod asylansøgere og migranter uden undtagelse må fordømmes.

Flere af demonstranterne havde Ku Klux Klan-dragter på, oplyser P4-nyheder i Finland. (Foto: AP)
Flere af demonstranterne havde Ku Klux Klan-dragter på, oplyser P4-nyheder i Finland. (Foto: AP)
 

Ulækkert
Også landets udenrigsminister og leder af det sædvanligvis indvandrerkritiske parti Perussuomalaiset (Finnernes Parti), Timo Soini, tager afstand fra angrebet, hvor han især hæfter ved et billede af det finske flag sammen med manden, der var klædt ud som et medlem af Ku Klux Klan.

- Der er intet godt at sige om det billede. Ku Klux Klan er en racistisk og misantropisk organisation. At kæde det sammen med det finske flag er ulækkert, siger han til Yle.

Han beklager sig over den øjeblikkelige situation i Finland, hvor blandt andet også finansminister Alexander Stubbs hjem er blevet udsat for hærværk.

- Vi kan være uenige om indvandringspolitikken, men vi skal ikke ty til handlinger og veje, der fører til had, ødelæggelse og bitterhed, siger han.

Ovenpå angrebet har Finnernes Parti desuden besluttet sig for at gå med til at opdatere deklarationen mod racisme, som partiet ellers tidligere har afvist at underskrive, skriver Yle.

Flere andre ministre i den finske regering forsømmer også angrebet mod asylansøgerne, deriblandt indenrigsminister Petteri Orpo.

Statsminister vil åbne sit hjem
Der er i den seneste uge kommet over 4500 asylansøgere til Finland.

Finske asylansøgere står i kø i byen Tornio, tæt på grænsen til Sverige, ved et modtagelsescenter. (Foto: AP)
Finske asylansøgere står i kø i byen Tornio, tæt på grænsen til Sverige, ved et modtagelsescenter. (Foto: AP)
 

Den finske statsminister har sagt, at han vil åbne sit hjem for asylansøgere fra og med årsskiftet.

- Min familie har besluttet, at vores hjem kan anvendes af flygtninge og asylansøgere, da vi ikke har brug for huset lige nu. Fra og med årsskiftet kan vi overlade huset til dette formål, sagde Sipilä tidligere på måneden til finsk TV1.

- Jeg vil gerne bygge Finland om til et flerkulturelt Finland, siger han.

Indenrigsministeriet i Helsinki ventede i begyndelsen af denne måned, at omkring 30.000 asylansøgere vil komme til Finland i år.

34 kommentarer
Vis kommentarer