Dødsangst hinsidan: Vi frygter at blive myrdet i nat

Dødsangst: De syriske flygtninge i den svenske by Munkedal frygter, det bliver deres tur i nat

(Video: Privat)

MUNKEDAL, SVERIGE (Ekstra Bladet): 50 flygtninge i en lille asyllejr for mænd i den svenske landsby Munkedal nord for Göteborg blev vækket på en skrækkelig måde tidligt i morges. Lejren stod i flammer.

- Branden udviklede sig pludseligt og eksplosivt. Der var total panik. En somalisk mand kastede sig ud gennem et vindue og hostede voldsomt. Tak Gud, at ingen blev myrdet, siger den 27-årige syriske flygtning Meqdad Ahmad.

Han bor i nabobygningen til lejrens anneks, som stort set udbrændte.

Nynazist?
Sporhunde snusede sig hurtigt frem til en brandbar væske, som formentligt en racistisk eller syg attentatmand havde medbragt. Ingen er anholdt.

– Men vi gætter på, det er en nynazist. Og igen: Vi takker alle Gud for, at ingen blev myrdet. Vi beder til, at det ikke bliver vores tur i nat. Men vi er bange, fastslår Meqdad Ahmad.

Sveriges socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven lovede i en erklæring tirsdag sidst på eftermiddagen, at ’folk, der flygter for deres liv til Sverige, skal vide, at de kan føle sig sikre her’.

Er usikre
Men de unge mænd føler sig bestemt ikke sikre, selv om myndighederne efter nu 15 brande asylcentre i år også her i Munkedal har indsat vagtværn og politi.

Vel at mærke betjente fra et etat, hvis operative leder i går afviste, at hans folk kunne overkomme at beskytte de mere end 8.000 flygtningeboliger, som findes i Sverige - som også snart begynder at indlogere flygtninge i telte.

Meqdad Ahmad bor i et lille kammer sammen med en pakistaner, et par fyre fra Eritrea og en anden syrer, men her er intet vindue, siger Meqdad Ahmad.

Ingen flugtveje
- Så vi kan ikke flygte, hvis det brænder. Migrationsverket (Den svenske udlændingestyrelse, red.) ved godt, det er galt, men de siger, at Sverige ikke har plads til flere flygtninge.

- Så vi sover dårligt, sagde han tirsdag aften til Ekstra Bladet, mens han pegede på brandtomten, som brandmænd stadig overspulede med vand fra en lille sø, for vandforsyningen er så usikker og knap i lejren, at asylansøgerne ikke har været i bad i dagevis.

12 timer efter, branden opstod, arbejdede brandfolk stadig på efterslukningen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen.
12 timer efter, branden opstod, arbejdede brandfolk stadig på efterslukningen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen.

Meqdad Ahmad, 28 år fra Syrien giver heller ikke meget for statsministers løfter om sikkerhed.

- De (attentatmænd, red) kan komme her når som helst, men jeg er vant til lidt af hvert, siger han og viser nogle dybe, grimme ar på hænderne og ben.

Han oplyser, at folk fra terrororganisationen IS skamferede ham, inden han tog flugten for halvanden år siden.

- Når man kan flygte fa de bæster og fra bomber, som falder, så kan man også overleve en brand i Sverige, siger han.

En villa i Munkedal nord for Göteborg stod tirsdag morgen i flammer. Villaen har huset flygtninge. Da politi og redningsmandskab nåede kom frem til brandstedet, var villaen helt overtændt. (Foto: Robert Betzehag) Samfund - 20. okt. 2015 - kl. 16:32 Ekspert: Tosser bag brand-attentater, men følelser i kog

Det er ikke kun i Sverige, at flygtninge og immigranter bor under ubetryggende kår, fordi myndighederne ikke kan følge med. Eller fordi indvandrerfjendske gerningsmænd angriber.

Ekstra Bladet har den seneste uge rapporteret fra nogle af flygtningestrømmens nordeuropæiske brændpunkter - bl.a. Berlin, Hamborg, Niedersachsen og Calais hvor flygtninge fryser i iskolde primitive teltlejre, som hærges af voldelige interne opgør og af frygt og risiko for brandattentater.

I Tyskland har der alene i år været flere hundrede brandattentater mod asylcentre.

De syriske flygtninge Meqdad Ahmad (tv), Mustafa Kalave og Mustafa Mekdad (th) frygter at dø i en mordbrand, men de tror ikke, at brandene i svenske asylcentre vil afskrække andre flygtninge fra at tage til Sverige. Foto: Rasmus Flindt Pedersen.
De syriske flygtninge Meqdad Ahmad (tv), Mustafa Kalave og Mustafa Mekdad (th) frygter at dø i en mordbrand, men de tror ikke, at brandene i svenske asylcentre vil afskrække andre flygtninge fra at tage til Sverige. Foto: Rasmus Flindt Pedersen.

352 kommentarer
Vis kommentarer