Ekstra Bladet i Ungarn: Nationalister marcherer mod grænsen

Højrefløjen i Ungarn kræver soldater med tåregas sat ind mod strømmen af flygtninge. Ekstra Bladet følger demonstrationen i ungarnsk grænseby

Jobbik-tilhængere går mod den ungarske grænse i demo mod flygtninger. Foto: Rasmus Flindt Rasmussen.
Jobbik-tilhængere går mod den ungarske grænse i demo mod flygtninger. Foto: Rasmus Flindt Rasmussen.

Lige nu går den yderste højrefløj i Ungarn mod grænsen i en stor demonstration mod de mange flygtninge, som lige nu forsøger at komme ind i Ungarn og videre til andre EU-lande.

Ekstra Bladets udsendte reporter og fotograf følger med demonstrationen, som begyndte i den ungarske grænseby Röszke.

FLERE BILLEDER: Følg Flugten på Instagram

Omkring 200 tilhængere af det yderligtgående højrefløjsparti Jobbik var mødt op på byens torv for at marchere til grænsen, hvor de vil vise regeringen og politiet, hvordan den bør beskyttes; med barrikader.

- Det er vores pligt at beskytte vores race og vores land mod dem, lød det i en tale fra partiets leder Gábor Vona.

En stor gruppe flygtninge havde netop krydset grænsen og var på vej langs skinnerne, da demonstranterne gik til grænsen. Politiet måtte slutte ring om flygtningene.

- Go home, råbte Jobbik-tilhængerne, hvorefter de hundredvis af demonstranter i kor gentog 'Hungary Hungary'.

Synet af vrede ungarer var den første velkomst denne gruppe af flygtninge fik. Det endte med, at de løb væk hen over markerne. Flygtede igen.

Demonstranterne fortsatte mod grænsen på det sted, hvor jernbaneskinnerne efterlader et hul i det 175 kilometer lange pigtrådshegn, som kan passeres uden at forcere hegnet. Det er en af hovedindgangene til Ungarn.

Det højrenationale parti er de seneste år stormet frem i meningsmålingerne og er kendt for at være kompromisløse i deres politik mod jøder og romaer. Og nu også flygtninge. Sidste år fik partiet 20 procent af stemmerne ved parlamentsvalget.

- Det, vi er vidne til, er ikke en humanitær katastrofe for migranterne. Men for ungarerne. Det sociale system vil kollapse - det er et spørgsmål om uger, sagde Gábor Vona blandt andet i sin tale, inden et optog af mennesker begav sig af sted mod grænsen.

Den lokale afdeling af partiet forsøgte for to uger siden at lave en lignende demonstration, men kun omkring 25 mødte op. Denne gang er der blevet kørt en hel busfuld tilhængere til byen, så det ikke gentog.

Anledningen til demonstrationen er, at der i morgen er indkaldt til en ekstraordinær samling i parlamentet, hvor der skal tages stilling til, om militæret skal sættes ind ved grænsen.

Se også: Migranter venter uden for Budapests store banegård

Både det konservative regeringsparti Fidesz og Jobbik vil formentlig stemme for, men partierne er ikke enige om, hvilke beføjelser militæret skal have.

- Militæret er ingen Messias. De kan ikke løse opgaven, hvis de skal lave det samme som politiet gør i dag - tage imod og køre migranterne til registreringscenteret, sagde Gábor Vona i sin tale.

- De skal være der for at beskytte grænsen. De skal ikke slå ihjel, for det er umenneskeligt, men vi bør bruge tåregas for at holde folk ude, sagde Gábor Vona og henviste til en række uroligheder, som fandt sted i Ungarn i 2006, hvor det socialistiske regeringsparti slog demonstranter ned med både tåregas, gummikugler og tæsk.

Se også: V: Lejre og flygtningekvoter behøver ikke hænge sammen

- Hvis de kunne bruge de metoder dengang mod ungarer, kan vi også bruge dem mod migranterne.

Jobbik har tidligere foreslået at militæret skal have licens til at skyde mennesker, der forsøger at krydse grænsen illegalt.

Se også: Flygtningehjælp: Modtagecentre fordrer fælles fordeling

Ekstra Bladet følger demonstranterne til grænsen, hvor politiet har fået besked om, hvad der er på vej.

Ungarn kræver hjælp fra EU til, hvordan de skal håndtere de mange flygtninge. (Ritzau).

1 af 3 Foto: Rasmus Flindt Rasmussen.
2 af 3 Jobbik-tilhængere går mod den ungarske grænse i demo mod flygtninger. Foto: Rasmus Flindt Rasmussen.
3 af 3 Jobbik-tilhængere går mod den ungarske grænse i demo mod flygtninger. Foto: Rasmus Flindt Rasmussen.
235 kommentarer
Vis kommentarer