Ekstra Bladet ved grænsen til Ungarn: Ligner scener fra en katastrofefilm

Snak om revolution og en ny rute igennem Kroatien går onsdag morgen i grænseområdet i Serbien, rapporterer Ekstra Bladets udsendte

GRÆNSEOVERGANGEN VED UNGARN/SERBIEN (Ekstra Bladet):

Flygtninge fortsætter med at strømme till den serbisk-ungarske grænse. Flere tusind er allerede ankommet, flere kommer til og et stort antal er på vej.

Ekstra Bladets udsendte fortæller, at området mest af alt ligner scener fra en Hollywood-katastrofefilm, hvor børn, voksne, unge, gamle, rige og fattige pludselig sover sammen under åben himmel og venter på et mirakel - eller måske snarere på Merkel.

(Foto: Rasmus Flindt Pedersen) Flugt - 12. sep. 2015 - kl. 21:50 Kaos ved Ungarns grænse: Vrede flygtninge løber fra politiet

Onsdag morgen gløder nattens små bål stadig, og duften af brændt træ mindsker heldigvis stanken af urin, som ellers er gennemtrængende.

Mange af dem, der kommer, ved udmærket, at grænsen er lukket, men de vil ikke forlade området.

- Vi har ikke noget valg. Vi har intet tilbage derhjemme, intet at tage tilbage til, så vi må bare vente på at de lukker os ind, siger en syrer, mens han pakker teltet sammen for at gøre plads i løbet af dagen.

Der er ingen toiletter i området, og børn som voksne er tvunget til at besørge i buske.

Ingen af de to landes regeringer vil tilsyneladende tage ansvar for de mange flygtninge der banker på porten til Nordeuropa.


'Please open the door' råber hundredevis af flygtninge i kor ved den serbisk-ungarske grænse.

Ingen læger
En syrisk mor og datter er nogle af dem, der opholder sig i området, hvor det klokken 9 allerede er 20 grader varmt. Der er ingen mulighed for læ, og temperaturerne vil i løbet af dagen hamre op på langt over 30 grader.

Moren fortæller til Ekstra Bladets udsendte, at hendes mand forsvandt på vej fra arbejde for nogle måneder siden. Han kom aldrig hjem.

Mens horden af mennesker vokser, ligger antallet af læger på et meget lille antal.

- Jeg har set to-tre læger. På den anden side af grænsen var der mere ordnede forhold, men det er svært at få læger og telte ind i Serbien, selv om nødhjælpsorganisationerne prøver, fortæller Ekstra Bladets udsendte, som også har befundet sig på den ungarske side af grænsen, som hæren og politiet på den ungarske premierminister Viktor Orbans ordre lukkede mandag aften.

Dermed blev hullet på den såkaldte Balkan-rute, som tusind og atter tusind af flygtninge de seneste uger har brugt til at få adgang til EU’s nordeuropæiske stater, navnlig Tyskland og Sverige, hvor mange har slægtninge, stoppet.

Det har dog langt fra fået den massive flygtningestrøm til grænseområdet til at aftage. Siden har flygtninge i tusindvis råbt på den tyske forbundskansler Angela Merkel og krævet, at porten til Europa skulle genåbne

Samfund - 14. sep. 2015 - kl. 16:54 Ekstra Bladet i Ungarn: Nu lukker de grænsen

Mens kaos bare bliver større og større ved grænsen, arbejder de ungarske myndigheder på at færdiggøre et 3,5 meter højt hegn på sin 175 kilometer lange grænse mod syd. Det ventes at stå færdigt til oktober.

Revolution og ny rute
Ingen myndigheder fra hverken Serbien eller Ungarn tager ifølge Ekstra Bladets udsendte del i den humanitære hjælp til de flere tusinde flygtninge.

Det gør til gengæld nødhjælpsarbejdere, der forsøger at arrangere mad, vand og lægehjælp i den spontant opståede lejr. De har ifølge Ekstra Bladets udsendte store problemer med at få forsyninger ind over grænseovergangene.

- Toldmyndighederne kræver penge for at få udstyr og tøj herind, fortæller Ekstra Bladets udsendte, som tilføjer, at der er en tankstation et stykke væk, hvor udvalget af mad er yderst begrænset.

Nødhjælpsorganisationerne frygter, hvad der vil ske, når endnu flere tusinde mennesker kommer og lægger pres på grænseområdet, hvor hovedvejen mellem de to lande siden i går har været totalt spærret af.

- Rundt omkring hører vi ordet revolution, mens andre taler om en ny rute gennem Kroatien, men den går over en flod og områder med landminer, så foreløbig bliver de, fortæller Ekstra Bladets udsendte.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen 112 - 14. sep. 2015 - kl. 05:19 Efteråret truer: Venter i torden, regn og blæst

1 af 5 (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
2 af 5 (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
3 af 5 (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
4 af 5 (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
5 af 5 (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
216 kommentarer
Vis kommentarer