Flygtninge til Ekstra Bladet: Vi skulle aldrig være kommet herop

Ekstra Bladet har fulgt en syrisk familie på flugten fra Tyrkiet til det forjættede Tyskland. I dag fortryder familien flugten

I dag er Mohammed og hans familie i en flygtningelejr i Zirndorf udenfor Nürnberg Deres drømm om en fremtid i Europa er allerede knust. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
I dag er Mohammed og hans familie i en flygtningelejr i Zirndorf udenfor Nürnberg Deres drømm om en fremtid i Europa er allerede knust. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Izmir, Tyrkiet. 4. september 2015. Klokken 20.30:

- Vær klar om fem minutter! Stemmen i mobilen er kortfattet. Men Mohammad og hans familie ved udmærket, hvad ordene betyder. De har ventet på netop denne besked: En menneskesmugler vil samle dem op og køre dem til kysten, hvor en gummibåd skal fragte dem til Grækenland.

Familien sidder på en restaurant med Ekstra Bladet, hvor de har fortalt om deres flugt fra Syrien til Makhmour i Irak for tre år siden. Om ISIS der kom til byen og nu den desperate drøm om at nå Nordeuropa via Det Ægæiske Hav.

Familien har forsøgt at rejse gennem Bulgarien for at undgå gummibådene, men de blev stoppet ved grænsen fem gange. Nu har de intet andet valg.

- I nat ser vi døden i øjnene, konstaterer Mohammad. Hans kone Golstan vifter afværgende med armene. Hun er rædselsslagen for at krydse havet med parrets fire børn og vil ikke høre ordet 'død'.

På hotellet, mens de pakker og gør redningsveste klar, knuger hun den yngste søn ind til sig og kan ikke holde tårerne tilbage. Mohammad har også svært ved at holde nerverne i ro, indrømmer han, men der er ingen vej tilbage. Og inden længe forsvinder de i gademylderet – mod det ukendte.

Drømmene knust
Tyskland, knap tre uger senere:

I en midlertidig flygtningelejr i Zirndorf udenfor Nürnberg møder vi familien igen. Mohammad, hans kone, hendes søster og børnene. Alle er i sikkerhed. De har brugt tusindvis af dollar på at nå hertil og krydsede grænsen for syv dage siden.

Men deres forventninger og drømme er allerede knust.

- Vores råd til andre, der vil herop, er: Bliv væk!, siger Mohammad direkte til Ekstra Bladet.

Pressen er ikke velkomne i lejren, som bevogtes af sikkerhedsvagter. Fra den anden side af hegnet kan vi se grupper af mennesker på asfalten og bænke med tasker og store sække fyldt med tøj.

- Hver morgen klokken syv bliver flygtningene smidt ud af værelserne, og så skal vi være på gaden med alle vores ting, uanset om det er koldt eller regner, fortæller faderen.

- Små børn ligger på vejen og sover, og først sent ud på eftermiddagen får vi tildelt nye sovepladser. Sådan er det hver dag. Det gør mig vred.

For mange flygtninge
Hans kone græd, da de dagen forinden ankom og så forholdene i den overfyldte lejr, som lokale medier allerede har beskrevet. Alenlange køer til mad, dårlige toiletforhold og ingen steder at være i løbet af dagen. Myndighederne kan ikke følge med – der er for mange flygtninge.

- Det er første gang på hele turen, at vi for alvor har fortrudt, at vi tog af sted. Lige nu tænker vi, at vi aldrig skulle være kommet.

- Hvis Tyskland ikke har mulighed for at have os, så må de lukke grænsen. Men de bød selv flygtningene velkommen. Det er meget forvirrende.

For Mohammad og hans familie er det deres tredje lejr på syv dage – og forude venter nye midlertidige opholdssteder.

- Hvis vi havde vidst, at det ville være sådan her, så var vi blevet i Østrig eller taget videre til Sverige eller Danmark.

- Hvad havde I forventet ville ske?

- At vi skulle være nogle uger i en lejr, men så få vores papirer så vi kunne få et værelse, og jeg kunne åbne mit eget firma. Jeg har ikke brug for penge eller mad, jeg har bare brug for et sikkert sted at være med min familie og mulighed for at arbejde, siger Mohammad.

I Irak åbnede han en købmandsbutik for tre år siden, og kunderne strømmede til med det samme. Det regner han med at kunne gentage i Tyskland, og han afviser, at det er urealistisk.

- Det er ikke noget problem. Jeg er forretningsmand og sproget kan vi lære på to-tre måneder.

Hader ikke Tyskland
Han understreger, at familien ikke er utaknemmelige. At de har mødt mange venlige og hjælpsomme tyskere i løbet af den sidste uge, og at de godt ved, at de er nødt til at være tålmodige.

- Vi kan godt vente på vores papirer et halvt år. Bare vi kan få vores eget værelse, et køkken hvor vi kan lave mad og et bad. I stedet for at blive sendt rundt. Vi hader ikke Tyskland, men vi hader denne lejr. Og vi ved jo ikke om den næste er værre.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra myndighederne angående forholdene i Zirndorf-lejren.

1 af 3 Ekstra Bladet mødte Mohammad og hans familie kort inden de flygtede til Europa for tre uger siden. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
2 af 3 Den syriske familie inden flugten til Europa. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
3 af 3 I dag er Mohammed og hans familie i en flygtningelejr i Zirndorf udenfor Nürnberg Deres drømm om en fremtid i Europa er allerede knust. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
445 kommentarer
Vis kommentarer