Forvirret? Få overblik over flygtninge-krisen her

Masseflugten op gennem Europa udvikler sig time for time, og det kan være svært at følge med i, hvor grænserne er lukkede, og hvor de er åbne. Ekstra Bladet forsøger her at skabe et overblik

Flygtningene kommer fra flere lande og i alle aldre (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Flygtningene kommer fra flere lande og i alle aldre (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Klik rundt på Europa-kortet nederst i artiklen og få overblikket

Det kan være svært at finde hoved og hale i den flygtninge-krise, som lige nu er over Europa, og som alverdens medier hver dag fortæller om.

Derfor har Ekstra Bladet her forsøgt at skabe et overblik over situationen. Blandt andet via det interaktive kort nederst i artiklen, som du kan klikke rundt i.

Ungarske grænsehegn
Mens myndighederne i Ungarn efterhånden er blevet så magtesløse over for, hvad de skal stille op med de over 155.000 flygtninge, som har strømmet ind i landet de sidste mange måneder, er landet i de her dage begyndt at opstille hegn til grænserne mod Serbien.

De flygtninge, som forsøger at forcere hegnet bliver mødt med tåregas.

Og torsdag annoncerede de, at de nu også gør klar til at sætte massive grænsehegn op mod nabolandet Rumænien - et land, der er medlem af EU, men ikke af Schengen-samarbejdet.

Se også: Rumænien kritiserer Ungarn for grænsehegn

Paskontrol genoptages
På trods af Schengen-samarbejdet mellem mange EU-lande sættes der i de her dage en prop i den frie bevægelighed - i hvert fald hvis man vil krydse grænsen uden at have sine papirer i orden.

Således har både Tyskland, Østrig, Slovakiet og Tjekkiet indført grænsekontroller, hvor vagter tager stikprøver af de mange flygtninge, som søger at krydse grænserne. 

Det er dog stadig muligt for flygtningene at søge asyl i landene, og Tysklands kansler, Angela Merkel, har ifølge The Guardian udtalt, at det nu skal koordineres, hvor i landets 16 stater, man vil finde 40.000 steder og bygninger til at huse de mange mennesker.

Se også: Flygtningekrise dominerer åbning af Riksdagen

Mine-felter i Kroatien
At Ungarn har lukket grænserne til Serbien, betyder også, at de mange flygtninge må finde alternative ruter end den såkaldte Balkan-rute til Europa.

Det mærker Kroatien torsdag, hvor flygtninge til fods er begyndt at dukke op ved grænserne.

Men det er farligt. I netop det grænseland er der store områder med miner fra krigen i Kroatien i starten af 1990'erne. Derfor advarer flere nødhjælpsorganisationer nu om, at man ikke skal bevæge sig ud på åbent land, men følge vejene, hvis man bevæger sig til fods.

Derudover er landet klar til at modtage asylansøgere. Det siger landets premierminister, Zoran Milanovic, ifølge The Guardian.

Se også: Eksperter og politikere tog fejl: Asylstramninger afskrækker flygtninge

- Vi er klar til at tage imod de her mennesker uanset deres race eller religion, siger han og tilføjer, at landet også vil hjælpe flygtningene med at komme videre til Tyskland eller Skandinavien, hvis de ønsker det.

- Men det sender et forfærdeligt signal, at Ungarn sætter hegn op ved grænserne, siger Zoran Milanovic.

Klik dig rundt i overblikskortet her:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

38 kommentarer
Vis kommentarer