Hel by forvandlet til flygtningelejr

Ekstra Bladet ankom i nat til Kroatien, hvor den lille by Beli Manastir på en enkelt nat er blevet til en flygtningelejr

BELI MANASTIR, KROATIEN (Ekstra Bladet):

Sammen med tusindvis af flygtninge fra den ungarske grænse ankom Ekstra Bladet i nat til byen Beli Manastir i Kroatien, der ligger omkring 25 km fra grænsen.

Hen over natten er byen forvandlet til en flygtningelejr. Langs byens hovedvej, hvor der her til morgen er lange køer af biler og lastbiler, ligger folk på feltsenge, i telte eller under åben himmel. Små bål har brændt i løbet natten.

- Der er fuldstændig kaos. De har sagt, at de (byens politi red.) kun forventede, at der ville komme omkring 500 flygtninge, men der er kommet mere end 2000, fortæller Ekstra Bladets udsendte, Mette Pedersen.

Klokken syv var flygtningene så småt ved at vågne, nogle har pakket deres ting, mens andre står i kø ved de to lokale tankstationer for at købe proviant.

Ny destination er nyt håb
Der er cirka 300 kilometer til Zagreb, som er næste punkt på kortet, og en række - dem der har penge - er allerede taget videre med taxi.

Andre er afventende, men ifølge en betjent på stedet er der ikke koordineret videre transport fra centralt hold.

- Folk er forvirrede og nogle er sure og vrede. De havde fået vide, at de fik transport igennem landet, så nu er de ved at gå mod busstationen, så de kan komme til Zagreb. En ny destination er et nyt håb. De behøver ikke vise noget til politiet, ingen papirer, de kan bare tage videre.

(Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
(Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Se også: Ekstra Bladet nær Kroatien: Her er den nye kø til Europa

- Teltene er ved at blive pakket sammen og folk tager dem med, da de ikke, hvad de går i møde.

Målet er dog på ingen måde at blive i Kroatien for de mange flygtninge.

- Det helt store spørgsmål er, om de kommer ind i Slovenien, så de kan komme videre til Østrig. Der har været forskellige forlydender, men ingen ved rigtig, om de kan komme igennem. En kvinde, jeg talte med, ville først vide, om hun kunne komme ind med sin familie, når de var der. Hun kunne ikke tåle flere dårlige nyheder lige nu, siger Mette Pedersen.

Lukket for grænsetrafik
Kroatien, der ifølge politiet har modtaget over 11.000 flygtninge siden onsdag morgen, valgte torsdag at forbyde al trafik på veje, der fører fra og til syv grænseovergange til Serbien.

Se også: Flygtninge-krise: Kroatien sætter hæren på standby

Dermed er overgangene reelt blevet lukket.

- Dette gælder, indtil der oplyses andet, skrev kroatisk politi i en meddelelse torsdag aften.

Forbuddet gælder blandt andet for grænseovergangen ved Tovarnik, hvor de fleste flygtninge de seneste dage er kommet til fra Serbien.

De tusindvis af flygtninge er begyndt at komme til Kroatien, efter Ungarn satte deres nye omstridte pigtrådshegn til den serbiske grænse i funktion.

Den ungarske premierminister Viktor Orban siger samtidig nu ifølge Sky News, at landet er begyndt at bygge endnu et hegn, der denne gang skal grænse op til Kroatien for at dæmme op for de mange flygtninge.

 

 

106 kommentarer
Vis kommentarer