Kaos ved porten til Europa: Åbn porten! Åbn porten! Åbn porten!

Porten til Europa lukkede i går ved Ungarns grænse, og nu står flygtninge og råber på hjælp. I mens går der rygter om nye ruter.

(Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

GRÆNSEOVERGANGEN VED RÖSKCE, UNGARN/SERBIEN (Ekstra Bladet):

En stor flok mennesker står ved grænsen til Ungarn og råber foran en ny port, som blev sat op i går.

- Åbn porten, åbn porten, åbn porten, råber de.

To rækker betjente fra Ungarn har taget opstilling. De kigger ud på menneskemængden uden at fortrække en mine.

- Please, please, vi har børn, vi har børn. Åbn grænsen, åbn grænsen, råber flokken.

En lugt af afføring breder sig. Det ser ud til, at der bliver mere end 30 grader ved den ungarske grænse i dag.

Se også: På flugt gennem Europa: IS bankede på min dør

Spontan flygtningelejr
Knap 10.000 flygtninge nåede over i går, før Ungarn lukkede grænsen og satte en port op. Det er dobbelt så mange, som den hidtidige rekord på en dag.

Dem der ikke nåede over har sovet i en spontan flygtningelejr. Omkring 500 mennesker har sovet i telte eller under åben himmel i Serbien, som ikke har nogen betjente ved grænsen.

Migranter stiger her om bord på et tog i Gyor i Ungarn 120 kilometer vest for Budapest, som kører til München. (Foto: AP) Samfund - 14. sep. 2015 - kl. 12:14 Tyskland opjusterer: Vi får en million flygtninge i år

En af de overnattende flygtninge er en 20-årig mand fra Irak, som sidder i en kørestol. Hans far går bagved, og de fortæller, at irakisk politi skød den 20-årige tre gange, så han blev lam.

Nu står mange af flygtninge ved porten til Europa ved byen Röscke i Ungarn og råber, fordi grænsen lukkede i går. Hvis de bliver opdaget i Ungarn, så anholdes de, lyder meldingen fra regeringen.

Samfund - 14. sep. 2015 - kl. 16:54 Ekstra Bladet i Ungarn: Nu lukker de grænsen

190.000 på et år
Ungarn er af mange flygtninge blevet brugt som transitland, og EU-medlemmet har advaret om, at det ville lukke den uofficielle grænse hermetisk, når mandag blev til tirsdag.

Samtidig arbejder Ungarn med at færdiggøre et 3,5 meter højt hegn på sin 175 kilometer lange grænse mod syd. Det ventes at stå færdigt til oktober.

Se også: Ungarn vil sende asylansøgere tilbage til Serbien

Politiet i det centraleuropæiske land har registreret, at flere end 190.000 flygtninge er ankommet i år. Dem, som ikke nåede over grænsen, skal nu finde andre ruter. Der er ikke udsigt til en midlertidig åbning.

Flygtninge i Rødbyhavn (Foto: Per Rasmussen) 112 - 14. sep. 2015 - kl. 17:38 Rigspolitiet: 5800 flygtninge ankommet til Danmark

Nye ruter
De mange flygtninge begynder nu at tale om andre ruter ind i EU. Helst helt til Tyskland. Hvis flygtninge går mod vest, så kommer de på et tidspunkt til Kroatien, hvor de så skal krydse en stor flod. Mange frygter floden.

Hvis de i stedet flygter gennem Kosovo, så er der angiveligt et større område med landminer, som de mange mennesker skal igennem.

Se også: Flygtningebørn forsvinder i Malmø

Nogle overvejer at tage øst om Ungarn, men så skal de krydse Rumænien og Ukraine, og med borgerkrigsagtige tilstande i Ukraine, så er ruten ikke så attraktiv.

I mens flere flygtninge diskuterer, hvad de nu skal gøre, kommer nye til fra syd. Menneskemængden bliver større, mens temperaturen stiger.

Vinden står stille i dag, og det gør flygtninge også.

Få overblikket over strømmen af flygtninge her:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Kilde: Frontex, The Economist, FN's flygtningehøjkommisariat, Migrationsverket, BBC og Ritzau.

1 af 2 Flygtninge ved grænsen til Ungarn råber på hjælp og adgang til Tyskland. Foto: Mette Pedersen.
2 af 2 
328 kommentarer
Vis kommentarer