Majd vinker til Danmark: Tror vi er søde

Ekstra Bladet mødte Majd og hans onkel, der har krydset grænsen til Makedonien

Majd og resten af hans familie er på vej mod lykken i Danmark. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Majd og resten af hans familie er på vej mod lykken i Danmark. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

IDOMENI (Ekstra Bladet): Majd på seks år tager en ordentlig slurk vand, inden han fortsætter ad den støvede grusvej sammen med sin onkel. De to krydsede grænsen til Makedonien fredag eftermiddag, og nåede dermed endnu et delmål på deres lange rejse mod nord – og forhåbentlig Danmark.

- Det er et roligt land, tror jeg. Folk er søde, og så er det et godt sted for Majd at gå i skole. Det er det vigtigste, fortæller 22-årige Issam Faraj, mens vi står på jernbaneskinnerne i Grækenland. Han drømmer selv om at fortsætte sit universitetsstudium i engelsk litteratur.

For tre år siden mistede Issam sin bror og Majd sin far, da denne blev dræbt i et bombeangreb i Jdaidet al-Fadl sydvest for Damaskus. Faderen gik på gaden, da bomben faldt og dræbte adskillige.

Et farligt sted
- Damaskus er et farligt sted. Og nu tager regimet alle unge mænd. Enten skal vi slå ihjel – eller også bliver vi slået ihjel. Og jeg ønsker ikke at dræbe nogen. Jeg har allerede mistet min bror.

Majds mor er stadig hjemme i Syrien sammen med en lillesøster. Familien vurderede, at rejsen ville være for farlig for dem.

Håbet er, at de bliver genforenet i Danmark. Alternativt et andet sted i Skandinavien.

Majd trækker en lang stav frem fra lommen, hans tryllestav, som i virkeligheden er en rest fra en teltstang. Det er hans kæreste eje, og han svinger kyndigt med den som en anden Harry Potter.

- Han prøver hele tiden at trylle mig om til en frø, fortæller Issam og sender sin nevø et smil, mens de går mod grænseovergangen.

- Det sværeste er, at jeg skal tage mig af ham. Det er hans mor jo meget bedre til. Han savner hende og sit hjem. Flere af hans kammerater er lige startet i skole, og det burde han også være.

- I stedet er han her sammen med mig.

1 af 2 (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
2 af 2 Majd og resten af hans familie er på vej mod lykken i Danmark. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
266 kommentarer
Vis kommentarer