Rekordmange flygtninge haster ind i Ungarn

Slutspurten er sat ind forud for Ungarns lukning af grænsen 15. september. Lørdag marcherede hundredevis af flygtninge i protest fra politiet

Se tv fra området her. (Video: Rasmus Flindt Pedersen)

Mere end 4000 mennesker krydsede lørdag grænsen mellem Serbien og Ungarn, oplyser politiet. Dermed blev der sat ny rekord for den massive flygtningestrøm, der lige nu bevæger sig gennem Europa. Ungarn truer med at lukke grænsen 15. september, og derfor spurter folk afsted for at nå over.

En gruppe, Ekstra Bladet mødte 24 timer tidligere ved den græsk-makedonske grænse, var allerede lørdag i lejren.

Se også: Politikere: Hvorfor kan der ikke bo flygtninge her?

- Vi har ikke sovet. Vi skulle bare afsted og være her hurtigt, fortæller Ahmed Solomon, frisør fra Damaskus. Han vil ikke fotograferes af frygt for sin families sikkerhed i Syrien.

 

Eksploderet i størrelse
Vi møder ham i en midlertidig lejr uden for grænsebyen Röszke, hvor en jernbane går gennem grænsen og efterlader en åbning i det lange hegn. På mindre end to uger, er den eksploderet i størrelse. Da Ekstra Bladet besøgte stedet forrige mandag opholdt maksimalt et par hundrede sig på marken. I går sad tusindvis i telte og under åben himmel og varmede sig ved hjemmelavede bål, mens de ventede på busser, der kører dem til registreringscentre.

(Foto: Rasmus Flindt Pedersen) Flugt - 12. sep. 2015 - kl. 21:50 Kaos ved Ungarns grænse: Vrede flygtninge løber fra politiet

Men mange har ikke lyst til at få taget fingeraftryk - de er bange for, at det forhindrer dem i at komme til det land, de ønsker og ofte har familier i. Det fik sent lørdag aften en større gruppe irakiske flygtninge til at skabe uro og demonstrere. Med den ene arm i vejret råbte de på arabisk 'INGEN FINGERAFTRYK, INGEN FINGERAFTRYK'. Politiet omringede dem, men da den store gruppe simpelthen løb og marcherede fra lejren, blev de ikke stoppet.

- Kun Tyskland accepterer os, hvis vi er registreret i Ungarn, men mange har familie i andre lande, sagde Hamed, der er 23 og fra Irak, til Ekstra Bladet.

Se også: Majd vinker til Danmark: Tror vi er søde

Flugten affødte en kædereaktion, hvor man så andre flygtninge springe fra teltene hen over markerne. Mellem 200 og 300 endte med at marchere langs en landevej med Szeged, som er en stationsby med tog mod Budapest. Politiet eskorterede dem, men efter nogle timer blev der alligevel tilkaldt busser og marchen blev stoppet - efter alt at dømme uden større dramatik.

Tyskland er klar
Imens paniske flygtninge stormer ind over grænsen til Ungarn, gør Tyskland sig klar til at modtage de mange flygtninge.

Ifølge BBC oplyser de tyske myndigheder, at cirka 40.000 forventes at komme til landet søndag og mandag.

Myndighederne har sat 4000 mand af til at håndtere den store flygtningestrøm.

63 kommentarer
Vis kommentarer