Trætte flygtninge krydser ind i Østrig: Slet Ungarn fra verdenskortet

Små 1000 flygtninge krydsede forbi den ungarske grænse og ind i Østrig. Ekstra Bladet har fulgt gruppen, som ikke har de bedste minder fra Ungarn

Ekstra Bladets fotograf Rasmus Flindt Pedersen beretter fra turen. Se klippet her.

Et større antal flygtninge har siddet fast ved grænsen til Ungarn.

En større gruppe valgte at skifte rute og forsøge at nå til Nordeuropa via Kroatien i stedet, men her blev de bedt om at vende tilbage til Ungarn.

I dag fik gruppen så alligevel lov til at passere den ungarske grænse.

Ekstra Bladet har fulgt en større gruppe, og befinder sig ved en forladt toldbygning på den østrigske side af grænsen mellem Østrig og Ungarn.

- Gruppen har krydset grænsen i dag. Der er blevet arrangeret transport for de mange mennesker ind til hovedstaden Wien. De har også mulighed for selv at tage ind til hovedstaden med taxi eller tog, og dem der ikke har råd kan vente og blive kørt af sted med busser, siger Rasmus Flindt Pedersen, fotograf for Ekstra Bladet.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

Rasmus og Ekstra Bladets journalist Mette Pedersen har taget plads sammen med den store gruppe i en forladt toldbygning, hvor der er overdækket, og hvor østrigerne har arrangeret, at der er mad, nyt tøj, vand og andre fornødenheder.

- De er lettede. De har været rigtig nervøse for, hvordan de ville blive behandlet. Først søgte de mod Kroatien, men fik at vide, at de skulle tilbage til Ungarn, så de har været pressede over situationen. Men nu er de væsentlig lettede. Røde Kors-medarbejderne her på stedet har været enormt søde, fortæller Mette Pedersen.

'Slet Ungarn fra verdenskortet'
Engelsk-læreren Rasha er på flugt med datteren Alma på seks år. De flygtede fra Syrien, da manden pludselig forsvandt på vej hjem fra arbejde for et par måneder siden.

Familien tror, at han er blevet kidnappet, og derfor tog Rasha, Alma, onklen og nogle venner flugten over Tyrkiet, Grækenland, Makedonien og Serbien.

Se også: Totalt kaos: Desperate flygtninge slås om togbilletter

Rasha er lettet over, at gruppen nu er kommet igennem Ungarn, hvor familien langt fra følte sig trygge, mens de ventede på at komme igennem den ungarske grænseport.

- Vi har været så bange hele vejen igennem Ungarn, for hvad der ville ske. Og jeg ville ikke tro på, at vi nåede til Østrig, før vi rent faktisk var her. Jeg har lyst til at slette Ungarn fra verdenskortet - endelig er vi ude, siger hun til Ekstra Bladets udsendte.

Lukket for grænsetrafik
Natten til fredag var der total kaos i den kroatiske by Beli Manastir, der på ingen tid nærmest blev forvandlet til en regulær flygtningelejr, og hvor der stor tumult i jagten på en billet til toget.

Kroatien, der ifølge politiet har modtaget over 11.000 flygtninge siden onsdag morgen, valgte selv torsdag at forbyde al trafik på veje, der fører fra og til syv grænseovergange til Serbien.

Se også: Flygtninge-krise: Kroatien sætter hæren på standby

Dermed er overgangene reelt blevet lukket.

De tusindvis af flygtninge er begyndt at komme til Kroatien, efter Ungarn satte deres nye omstridte pigtrådshegn til den serbiske grænse i funktion.

Den ungarske premierminister Viktor Orban siger samtidig nu , at landet er begyndt at bygge endnu et hegn, der denne gang skal grænse op til Kroatien for at dæmme op for de mange flygtninge.

1 af 2 Gruppen er nået til Østrig. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen.
2 af 2 Foto: Rasmus Flindt Pedersen
386 kommentarer
Vis kommentarer