Fly-krak: Kunne ikke engang drikke vin

- Vi gik en lille smule i panik, fortæller Jette, som så sin og venindens ferie smuldre, da Primera Air kastede håndklædet i ringen

Fly-krak: Kunne ikke engang drikke vin

Veninderne Marianne (tv.) og Jette fra Sønderjylland er åndet lettet op, efter at deres rejseselskab har fået et andet fly på vingerne end den Primera Air-maskine, som skulle have fragtet dem til Sydspanien (Foto / redigering: Rasmus Flindt Pedersen / Signe Skov)

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Københavns Lufthavn (Ekstra Bladet): Jette Kirkegaard og Marianne Sauer nåede et kort øjeblik at føle panikkens angst komme snigende, da bomben om, at Primera Air var ved at krakke, sprang.

De frygtede, at venindeturen til Almería i Sydspanien var røget i vasken.

- Vi gik en lille smule i panik, for vi havde glædet os rigtig meget, og vi frygtede straks, at det blev aflyst. Jeg havde pænt vinket til mine kolleger tidligere på dagen og sagt: 'Kan I nu have en rigtig god uge. Vi tager lidt sol med hjem', siger Jette Kirkegaard, som straks forudså, at hun næste dag slukøret kunne vende tilbage til jobbet som pædagog uden at være blevet det mindste solbrændt.

Marianne og Jette er klar til ferie trods konkurs. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Marianne og Jette er klar til ferie trods konkurs. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

Tror, det er en joke
Imens var Marianne på vej ud ad døren i hjemmet i Padborg for at køre hjem til Marianne i Toftlund, da hun ringede.

- Jeg tror simpelthen, det er en joke. Men det kunne jeg forstå på hende, at det var det ikke, siger den 52-årige pædagogmedhjælper.

Jettes mand tilbød hende et glas vin, men det var hun slet ikke i stand til.

Flyselskab konkurs: Lang næse til tusindvis af danskere som venter på erstatning

Flyselskab: Vi går konkurs til midnat

Heldigvis ringede en ung fyr fra Bravo Tours kort efter med besked om, at d'damer ville komme af sted og gennemgik grundigt, hvad der skulle ske.

- Og vi kunne være helt trygge, og så skulle vi af sted et par timer senere, så for os kom det jo til at passe endnu bedre, siger 43-årige Jette, hvis mand skulle køre pigerne den lange tur fra Sønderjylland til København.

Margit og Harly Larsen har takket være Primera Airs konkurs fået et par timer længere på øjet før ferien til Almería. De har ondt af de passagerer, der ikke får hjælp af et rejseselskab, men mister penge og rejse. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Margit og Harly Larsen har takket være Primera Airs konkurs fået et par timer længere på øjet før ferien til Almería. De har ondt af de passagerer, der ikke får hjælp af et rejseselskab, men mister penge og rejse. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

I poolen og drinks
- Nu skal vi ned at slappe af i 23 graders varme, siger Marianne, hvis veninde istemmer:

- Vi skal i poolen. Vi skal have noget godt at spise.

- Og nogle drinks. Vi venter nok lige til vi kommer derned og begynder med en kop kaffe, tilføjer Marianne, før hun og Jette med et 'mojn' bevæger sig mod flymonitoren for at se, om der er blevet meddelt en gate.

Margit og Harly Larsen fra Hvidovre har sovet et par timer længere end de sønderjyske veninder og virker helt rolige.

Danske kunder bekymrede efter konkurs: - Vi har rygende travlt

De må klare paragrafferne
Den 66-årige kvinde glæder sig dog over, at parret ikke - som tidligere - blot havde købt flybilletter igennem det berygtede flyselskab for at tage på eventyr:

- Vi har et rejseselskab i ryggen, og så må de klare paragrafferne for os, det er sådan vi ræsonnerer. Vi vidste godt, der var lidt ugler i mosen, hvad angår Primera Air. Vi har fulgt med i pressen, siger hun og refererer til de talrige historier om problemer og ubetalte erstatninger til passagerer, som i årevis har klæbet til det nu konkursramte selskab.

Kaos på græske øer: Danskere ramt af aflyste Primera-fly

Ved ikke, hvordan de kommer hjem
Hendes 71-årige bedre halvdel bemærker, at de godt nok ikke ved, hvem de skal flyve hjem med og præcis hvornår, men:

- Det måtte vi ordne hen ad vejen, når vi var dernede, sagde medarbejderen fra Bravo Tours, fortæller han, før hustruen tilføjer, at det hele indtil videre fungerer godt.

- Det er jo fint nok, at Bravo Tours tager sig af dem, der skal rejse først. Det er meget godt planlagt af dem. Og der er ikke nogen ændringer i prisen. Nu skal vi ned at slappe af og se, om området er noget for os. Vi har ikke været der før.

De rejsende, Ekstra Bladet tirsdag morgen møder i lufthavnen, er ved godt mod, fordi de har købt en pakkerejse igennem Bravo Tours. Rejseselskabet har garanteret sine kunder, at de nok skal komme af sted og, hvis de allerede er på feriedestinationen, hjem igen. Hvis noget går galt, så vanker der penge tilbage.

Margit og Harly ventede tirsdag morgen på, at gaten skulle dukke op på skærmen, så de kunne komme på ferie. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Margit og Harly ventede tirsdag morgen på, at gaten skulle dukke op på skærmen, så de kunne komme på ferie. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

Pengene tabt
Så godt er kunder, som blot har købt flybilletter, imidlertid ikke stillet. Deres flyvetur og penge er efter alt at dømme tabt.

Preben efter fly-konkurs: Vi letter alligevel

Det samme gælder den erstatning, som tusindvis af kunder har til gode hos Primera Air, som de senere år har præsteret talrige forsinkelser og aflysninger, der giver passagerer ret til kompensation.

De kan nu stille sig bagest i køen til konkursboet, og ifølge eksperter er der dårlige muligheder for at se skyggen af de penge, de har krav på.

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

FAKTA: Sådan er du stillet når flyselskabet går konkurs

Fra tirsdag er det slut med at flyve med det islandske flyselskab Primera Air, der går konkurs.

Flyselskabet aflyser fra tirsdag alle flyafgange - heriblandt flere fra Danmark. Eksempelvis skulle selskabet tirsdag morgen have fløjet fra København til græske Rhodos og spanske Almeria.

Hvis du er en af de uheldige, der har en flybillet med selskabet, afhænger erstatningen blandt andet af, om konkursen sker, mens du er på rejse.

Her kan du læse mere om, hvordan du er stillet.

Hvis konkursen sker, mens du er afsted:

* Har du købt din flybillet direkte hos flyselskabet, er du dækket, hvis flyselskabet får konkurs under din rejse. Det eneste krav er, at billetterne er til flyvninger mellem en dansk og en udenlandsk lufthavn. Rejsegarantifonden dækker udgifterne til en ny billet på nær en selvrisiko på 1000 kroner.

* Har du købt en pakkerejse dækker Rejsegarantifonden ved konkurs. En pakkerejse skal bestå af mindst to af følgende: Transport, indkvartering eller eksempelvis billeje eller en koncertbillet. Selskabet skal være registreret hos Rejsegarantifonden.

* Hvis billetten er købt som del af en sammensat rejse, dækker Rejsegarantifonden i nogle tilfælde. Sammensatte rejser består af mindst to forskellige ydelser, som er købt i forlængelse af hinanden, men betalt hver for sig. Det kan eksempelvis være, at flybilletten er købt hos et selskab, som formidler dig videre til en hoteludbyder. Rejsegarantifonden dækker i dette tilfælde kun for den ydelse, som rejseudbyderen er ansvarlig for og har modtaget betaling for.

Hvis konkursen sker, inden du rejser:

* Hvis du har købt flybilletten direkte hos selskabet, skal du altid betale en selvrisiko på 1000 kroner, og Rejsegarantifondens formue er afgørende for, hvor meget du kan få i erstatning. Flybilletten skal være til flyvning mellem en dansk og en udenlandsk lufthavn.

* Har du købt en pakkerejse, er du dækket af Rejsegarantifonden. Hvis ikke du kan få en tilsvarende rejse, erstatter Rejsegarantifonden beløbet for rejsen.

* Hvis du har en sammensat rejse, kan du kun få dækket det løb, som du har betalt for den første ydelse i din rejse.

Betalingskort:

* Hvis billetten er betalt med eksempelvis mastercard eller maestro, kan banken søge erstatning på dine vegne, hvis flyselskabet går konkurs.

* Banken kan ikke hjælpe, hvis du har betalt med et almindeligt dankort. Men hvis du har betalt med visa-delen af dit visadankort, kan du forsøge at få banken til at søge erstatning.

Forsikring:

* En sidste mulighed er at tjekke din rejseforsikring. Det kan være, at den dækker, når flyselskaber går konkurs.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk.