Fly-mareridt på Mallorca: Lukas løber tør for kemopiller i aften

Dødssyge børn sov på iskoldt flisegulv under aviser: Forældre frygter, at de svækkede børn bliver syge efter turbulent døgn og mislykket hjemrejse fra rekreationsferie

Lukas har været syg af leukæmi halvdelen af sit liv. Det seneste døgn har taget hårdt på kræfterne. (Foto: Privatfoto)
Lukas har været syg af leukæmi halvdelen af sit liv. Det seneste døgn har taget hårdt på kræfterne. (Foto: Privatfoto)

Ved du noget, så tip os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Lukas på fire år har brugt halvdelen af sit liv på at kæmpe mod leukæmien. Han har et halvt år tilbage af den livsvigtige kemobehandling og har i det hele taget brug for regelmæssighed og ro.

De seneste 24 timer har været alt andet end fredelige for den lille dreng fra Sindal.

Efter 14 dages vidunderligt rekreationsferie på Mallorca med mor, far og en gruppe andre alvorligt syge børn og deres familier, endte ferien som et mareridt, da flyet blev aflyst.

Flere børn måtte sove på lufthavnens kolde flisegulv, mens forældrene desperat forsøgte at få at vide, hvordan og hvornår de kunne vende hjem.

- Vi er afhængige af at komme hjem. Vi har beregnet kemo-medicin til Lukas til 14 dage, og jeg har nok til i aften, fortæller Lukas' mor Helle Sørensen til Ekstra Bladet.

Dødssyge børn fanget i mareridt på Mallorca: Sov under aviser på iskoldt flisegulv

Medicin lavet specielt til Lukas
Lukas og hans forældre får sig lige nu et tiltrængt hvil på et hotel, som de først lørdag formiddag fik anvist af Star Tour, men det er svært for mor og far at holde nerverne i ro.

- Vi kan ikke bare skaffe den medicin, som Lukas skal have. Den er specielt lavet til ham på Aalborg Hospitals kræftafdeling, så den passer til hans blod og vægt, og vi får heller ikke store mængder, så vi kan tage med til en uge ekstra, siger Helle Sørensen, der udelukkende er taget med på rekreationsferien, fordi der er taget højde for den alvorlige sygdomssituation.

Ferien for de i nogle tilfælde dødssyge børn er arrangeret af den private organisation La Vida, som har brugt Star Tour som arrangør. Her er det strengt nødvendigt, at en række forhold er i orden for, at børnene ikke kommer i fare, når de rejser væk fra deres vante omgivelser.

- Vi rejser i en gruppe, som skal være isoleret fra andre for, at de immunsvækkede børn ikke bliver smittet af alle mulige andre mennesker. Hvis børnene bliver smittet med skoldkopper, kan de blive dødssyge af det, fortæller Helle Sørensen, som tilføjer, at de sygdomsramte familier bliver kørt i separate busser, bliver ført først ind i flyet, hvor de sidder samlet, og der bliver gjort ekstra ud af afspritning, og ved landing kommer ud før andre passagerer.

Risikerer smitte
Helle Sørensen fortæller, at der var fuldstændig styr på isolationen på udrejsen, men at den tilstræbte isolation blev glemt midt i kaosset lørdag formiddag:

- Vi blev blandet med alle mulige andre mennesker i busserne til hotellet.

Udover isolationen på rejsen, er der strenge regler for, hvor og hvad familierne har spist på den vellykkede ferie. Derfor var Helle Sørensen og hendes mand Peter heller ikke trygge ved at bevæge sig ud af gate-området, da det stod klart, at flyet først var forsinket og senere aflyst.

Den misvisende og manglende information gjorde dem derudover usikre på, om der pludselig var et fly til at transportere dem hjem.

Et ekstra stressmoment var bagagen, som i timevis var fanget i flyet og dernæst i bagageudleveringen langt fra gaten.

- Fra Star Tour lyder rådet, at man tager vigtig medicin med i håndbagagen i tilfælde af en nødsituation - hvorfor havde du ikke medicinen med dig der?

- Meget af den medicin, som Lukas får, er flydende, så vi havde pakket det i kufferten for at undgå problemer ved sikkerhedstjekket, siger Helle Sørensen, hvis søn på klokkeslæt skal have sine kemo-tabletter.

Hjem i aften - måske
Dertil kommer forebyggende og kvalmestillende medicin mod bivirkningerne.

Klokken 17 lørdag var meldingen fra Star Tour til passagererne, at returflyet letter søndag aften klokken 22.00 - godt et døgn efter planen.

Det har forældrene til de ni alvorligt syge børn, hvoraf flere er ramt af kræft, dog svært ved at tro efter de seneste mange timers mangel på informationer. 

Star Tours pressechef Nikolai Johnsen opfordrer alle berørte gæster til at have batteri på mobilerne, så de kan modtage sms'er med eventuelle ændringer. Derudover kan gæsterne kontakte guider på Mallorca for at holde sit orienteret.

- Vi har for en sikkerheds skyld booket en ekstra overnatning til La Vida-gruppen, hvis flyet skulle bliver yderligere forsinket, men det er svært at sige, om flyet er klar til et bestemt tidspunkt.

Pressechefen opfordrer gæster med syge børn til at kontakte rejsebureauets guider på Mallorca, hvis de har brug for hjælp til medicinspørgsmål:

- Vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe med medicinsk assistance, og er i tæt kontakt med lederen af gruppen, siger han til Ekstra Bladet.

Star Tour: Kommunikationen har ikke været god nok

Ekstra Bladet var lørdag morgen uden problemer i telefonisk kontakt med flere forældre til kræftramte børn, som siden fredag var fanget i lufthavnen i Palma de Mallorca.

Alligevel skyder rejsearrangøren Star Tour skylden for miseren på kommunikationsvanskeligheder.

– Vi skal sørge for at få alle de her mennesker hjem, og vi er opmærksomme på, at den gruppe (med alvorligt syge børn, red.) er af sted. Når vi finder ud af, at deres fly ikke kommer af sted, gør vi alt for at finde et hotel til dem, så de kan overnatte. Men det er ikke til at komme i kontakt med de her mennesker inde bag security-området, siger pressechef i Star Tour Nikolai Johnsen til Ekstra Bladet.

– Samtlige voksne i denne her gruppe er nok i besiddelse af mobiltelefoner – jeg har svært ved at tro, at det kan være så svært at få kontakt til så mange mennesker...

– Vi har gjort alt, hvad der var i vores magt, men vi har jo ikke nogen fra Star Tour med på den anden side af security-området – der råder lufthavnspersonale, og vi har forsøgt at få kommunikationen til at fungere med de rigtige mennesker, siger Nikolai Johnsen, som i løbet af lørdagen medgav, at en Star Tour-medarbejder var kommet ind til gaten.

– Der har ligget kræftsyge børn og sovet på et koldt lufthavnsgulv under aviser. Familierne føler sig så dårligt informeret, at de ikke har turdet at forlade lufthavnen af frygt for, at der pludselig var et fly til dem. Kan det virkelig være rigtigt, at I ikke har kunnet gøre mere for dem?

– Det skærer mig i hjertet at høre. Vi har gjort alt, hvad vi kan for at komme i kontakt med gruppen i løbet af natten. At det ikke er lykkedes er pokkers uheldigt, siger Nikolai Johnsen, som erkender, at kommunikationen ikke har været god nok.

– Vi tager det meget alvorligt og er rigtige ærgerlige over, at kommunikationen er gået galt, og at det ikke er lykkedes noget før at sørge for en ordentlig måde at vente på.

Ved du noget, så tip os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.