Flyder med afføring: 'Føj for satan'

Et lokalt skybrud var skyld i, at en kanal i København blev fyldt med kloakvand onsdag aften, lyder forklaringen fra HOFOR

Det var et grimt syn, der mødte beboerne i området ved Frederiks Brygge onsdag aften. Video: Privatoptagelse
Følg Samfund

Mange beboere er utilfredse, efter at kanalen ved Frederiks Brygge onsdag aften blev fyldt med kloakvand, der indeholdt en masse skidt og møg.

En beboer filmede det forurenede vand og lagde videoerne op i en Facebook-gruppe for beboerne i området. Mange er helt uforstående.

'Jeg forstår simpelthen ikke, at dette er tilladt! Der har ikke været skybrud, så det burde på ingen måde være nødvendigt at sende urenset spildevand ud i vores kanaler!' lyder en af kommentarerne, mens flere andre kommenterer med 'Føj for satan,' 'Føj for den' og 'Fy for satan'.

Københavns Politi bekræfter over for Ekstra Bladet, at man har fået en anmeldelse onsdag aften og har tilset området.

- Vi var derude cirka 20.30 og har skrevet en hændelse. Det er jo som sådan ikke en politisag, men en potentiel miljøsag, lyder det fra politiets vagtchef Henrik Stormer.

HOFOR: Skybrud var årsagen
Ekstra Bladet har været i kontakt med Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, der står for vandforsyningen og for at lede spilde- og regnvand væk.

Her lyder forklaringen, at et lokalt skybrud skabte kloakoverløb.

- Det er faktisk, fordi der tidligt onsdag aften var skybrud på kanten mellem Frederiksberg og København. Der var et lokalt, uvarslet skybrud, hvor der faldt meget regn på meget kort tid, siger HOFOR's pressechef, Astrid Skotte.

Ekstra Bladet har kontaktet DMI, der bekræfter, at der var et skybrud i København onsdag aften.

- Ja, det er rigtigt. Højeste nedbør-intensitet var 18,8 millimeters regn på en halv time, siger klimatolog hos DMI Mikael Scharling.

Definitionen på skybrud er, at det skal regne over 15 millimeter på en halv time.

Normalt løber regnvandet gennem en stor kloakledning, Belvedere-kanalen, og bliver renset, men når rørene ikke kan rumme det store tryk,bliver det blandet med kloakvand.

Det er en automatisk mekanisme, der sker for at beskytte byen og borgerne, forklarer HOFOR.

- Der er nogle klapper i kloaksystemet, der åbner, når der er for meget tryk på i kloakken. Det er for at beskytte byen mod, at vandet bliver presset op i gaderne og byens kældre. I det her tilfælde skete overløbet til SV-området i København, siger Astrid Skotte.

Derfor skete der i situationen ikke nogen fejl, men alligevel arbejder HOFOR på at udvide systemet.

- Vi arbejder på at udvide kloaksystemet med Kalvebodtunnellen og et opsamlingsbassin i det område, men det er et stort projekt, og der går fem til seks år, før det er færdigt.

Udvidelsen er blandt andet vedtaget, fordi Danmark i de senere år har oplevet flere og voldsommere skybrud end tidligere, og derfor står det nuværende system ikke mål med de danske vejrforhold.

- Vi har intensive, voldsomme skybrud, så vi skal lave hele vores kloaksystem, så det passer. Vi så det jo i 2011, hvor vandet stod i gaderne og i folks kældre, og det vil vi for alt i verden undgå, siger pressechefen.

- Rigtig ærgerligt
HOFOR har dog forståelse for, at kloakvandet i kanalen er til stor gene for beboerne i området.

- Vi kan godt forstå, at det er rigtig ærgerligt, at man bor sådan et skønt sted, og så forekommer det her. Heldigvis sker der en vandudskiftning, så man kan bade i vandet igen efter et par dage. Der er så meget bevægelse i vandet, så vandet bliver på et tidspunkt renset igennem, siger Astrid Skotte.

HOFOR opfordrer til, at folk respekterer de røde badeflag, der bliver sat op, når vandet er for forurenet til, at folk kan bade.

Det nye kloaksystem forventes klar om fem til seks år, og det vil forhindre overløb i området, oplyser HOFOR.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.