Flygtede væk fra kugleregn: Her bliver demonstrant skudt i ryggen

En ung palæstinenser blev fredag skudt af israelske soldater, mens han løb væk fra urolighederne. FN vil undersøge sagen

Massiv uro i Gaza fredag, hvor mere end 1000 mennesker er blevet såret. Video: AP
Følg Samfund

Voldsomme kampe mellem palæstinensere og Israelske soldater brød langfredag ud på grænsen mellem Gaza og Israel, hvor 16 blev dræbt og mere end 1000 palæstinensere blev såret under demonstration.

Demonstrationen sker som markering af 70-årsdagen for, at omkring 800.000 palæstinenser måtte flygte fra landet. Det bliver markeret med den såkaldte retur-march, hvor palæstinenserne vil slå lejr foran grænsen til Israel.

Israelske soldater fik ordrer på at skyde alle palæstinensere, der trængte i gennem det hegn, som Israel har sat op ved grænsen til Gaza. Men nu viser et af Israels store medier Haaretz optagelser af en demonstrant, der bliver skudt i ryggen, mens han flygter langt væk fra hegnet og tilbage mod de andre demonstranter.

Mere end 17.000 palæstinensere deltog i demonstrationen. Hele 773 blev såret af skarp ammunition affyret fra israelske soldater ved grænsen til Israel i løbet ad fredagen. En af de 16 skuddræbte palæstinensere blev altså den 18-årige Abed el-Fatah Abed e-Nabi.

ADVARSEL: Voldsom video af ung palæstinenser, der bliver dræbt.

Kamp mellem Hamas og Israel
En talsmand fra den israelske hær har efterfølgende oplyst, at oprørsgruppen Hamas, der har kontrollen i Gazastriben, gentagne gange har forfalsket videoer, mens han også forklarer de mange sårede i en pressemeddelelse:

- Israelske sikkerhedsstyrker reagerede fredag på voldelige protester og territoriale aktivister, hvilket inkluderede skud mod soldater og forsøg på at infiltrere Israel. Sikkerhedsstyrkerne handlede i overensstemmelse med protokollen, og på en fornuftigt måde forsøgte de ikke at skade civile, der var plantet der af Hamas, lyder det blandt andet.

Lederen af Hamas, Ismail Haniya, deltog angiveligt i demonstrationerne. Det menes at være første gang i årevis, at han er så tæt på Israels grænse. Hamas, der står flere landes terrorliste, herunder Danmarks, har efterfølgende været ude at sige, at fem af deres medlemmer er blandt de dræbte, melder The Times of Israel.

Trods tre formoede raketangreb, der ikke nåede ud af Gaza og skud mod israelske soldater, er der ingen meldinger om sårede på den israelske side.

Kampene mellem de to stridende parter er de voldsomste, siden Gaza-krigen i 2014, hvor 2143 palæstinensere og 66 israelske soldater og seks civile mistede livet.

FAKTA: Palæstinensiske protester op til Israels 70-års-dag

Titusinder af palæstinensere deltog fredag i en demonstration ved grænsen mellem Gazastriben og Israel. Mindst 15 palæstinensere blev dræbt i sammenstød mellem israelske soldater, der skød med skarpt, og palæstinensere, der kastede sten og brandbomber.

Læs mere om de planlagte protester her:

* Med demonstrationerne, der begyndte fredag, kræver palæstinenserne, at folk, som blev fordrevet fra deres hjem ved Israels oprettelse i 1948, skal kunne vende tilbage. Det samme skal deres efterkommere - det vil sige millioner af mennesker i alt.

* På arabisk kaldes det "haq al-awda", som betyder "retten til at vende tilbage".

* Protesten er planlagt af Hamas-bevægelsen og andre palæstinensiske grupperinger.

* Den seks uger lange protest skal efter planen kulminere 15. maj, som er 70-års-dagen for Israels oprettelse. Palæstinensere kalder dagen "Nakba", som betyder "katastrofe". For palæstinenserne er dagen symbol på, at hundredtusinder flygtede eller blev tvunget på flugt fra deres hjem i forbindelse med staten Israels oprettelse i 1948.

* 14. maj forventer USA at åbne en ny ambassade i Jerusalem. Beslutningen har provokeret palæstinenserne.

* Israel har længe udelukket, at de palæstinensere, der i årtier har boet i flygtningelejre i især andre lande i Mellemøsten, kan få lov at vende tilbage til det, der i dag er Israel.

Kilder: Reuters

Kamp om at vende tilbage
Med protesterne kræver palæstinenserne, at folk, som blev fordrevet fra deres hjem ved Israels oprettelse i 1948, skal kunne vende tilbage. Det kaldes 'haq al-awda', som betyder 'retten til at vende tilbage'.

Ovenpå urolighederne har den palæstinensiske leder Mahmoud Abbas i en tv-tale beskyldt Israel for overdreven magtanvendelse, skriver Israel National News:

- Besættelsesmagten angreb ikke voldelige demonstranter, der blot markerede deres ret til selvbestemmelse. Dette er beviset på, at palæstinenserne ikke vil give en hjælpende hånd til enhver plan om at udrydde det palæstinensiske problem, og at Jerusalem vil forblive på arabiske hænder.

De israelske myndigheder har været forberedt på protesten, som er planlagt til at vare indtil 14. maj. Den dag forventer USA at åbne en ny ambassade i Jerusalem. Dagen markerer også 70-året for oprettelsen af staten Israel.

At USA's præsident, Donald Trump, har besluttet at flytte amerikanernes ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem har provokeret palæstinenserne. Også mange USA-allierede lande er ærgerlige over beslutningen.

Hamas til Trump: - Du har åbnet helvedes porte

Artikel fortsætter under billedet ...

17.000 palæstinensere var samlet ved den israelske grænse for at demonstrere langfredag. Foto: Tsafrir Abayov/AP
17.000 palæstinensere var samlet ved den israelske grænse for at demonstrere langfredag. Foto: Tsafrir Abayov/AP

FN undersøger sagen
Lørdag har Abbas varslet en sorgens dag på Vestbredden og i Gaza. Tusindvis deltager i begravelsen af de 16 palæstinensere, der har mistet livet under demonstrationen.

Men kampene fortsætter også langs grænsen til Israel. Ifølge det palæstinensiske sundhedsmyndigheder er 13 mennesker lørdag såret efter israelske soldater skød varselsskud mod unge palæstinensere, der kastede med stem mod soldaterne.

Urolighederne har skabt bekymring hos FN, hvor chefen for politiske anliggender, Tayé-Brook Zerihoun, under et møde i Sikkerhedsrådet natten til lørdag dansk tid udtrykte sig kritisk over for Israels brug af skarpladt ammunition:

- Israel er nødt til at opretholde sine forpligtelser i henhold til internationale menneskerettigheder og humanitær lov. Dødbringende magt må kun anvendes som sidste udvej. Ethvert dødsfald vil blive grundigt undersøgt af myndighederne.

Det er usikkert, hvorvidt Israel har tænkt sig at lytte til FN.

Washington Post kunne lørdag rapportere, at brigadegeneral Ronen Manelis, der er øverste talsmand for den israelske hær, har fortalt, at man vil gå efter militante i andre områder, hvis ikke palæstinenserne stopper deres angreb.

Voldsom uro i Gaza koster 15 palæstinensere livet

13 såret på palæstinensisk sørgedag

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+