Flygtninge finder husly i Europa via internettet

I flere europæiske lande tilbyder privatpersoner flygtninge et gratis sted at bo via hjemmesider

Mens EU's stats- og regeringschefer slås om fordelingen af det stærkt voksende antal flygtninge og migranter slår tusinder af frivillige europæere tilbud om gratis senge til de nyankomne op på internettet.

I Frankrig, Holland og flere andre europæiske lande dukker hjemmesider inspireret af blandt andet Airbnb.com op. På Airbnb.com kan private leje lejligheder, værelser eller hele huse ud til turister i kortere eller længere perioder.

Nogle frygter ifølge nyhedsbureauet Reuters, at de private initiativer vil komplicere regeringernes indsats for at kontrollere og dirigere strømmen af flygtninge. Andre mener, at løsningen med privat indlogering er for kortsigtet.

- Det er prisværdigt, men det er ikke en model, staten foretrækker, siger en embedsmand i det franske indenrigsministerium.

På en irsk hjemmeside har flere end 1000 personer tilbudt en seng inden for tre timer.

I Tyskland har 'Refugees Welcome' en tilsvarende service, hvor de hjælper medlemmer med at komme i kontakt med flygtninge, som har brug for et sted at være.

En fransk side 'Singa' har registreret 10.000 tilbud om gratis indlogering, siden den startede op i juni. I dag arbejder ti frivillige fuld tid på at matche flygtninge med de ledige senge.

- Vi er overvældede. Vi havde slet ikke forestillet os, at vi ville få så entusiastiske tilbagemeldinger, siger Natahanael Molle, Singas ophavsmand.

Siden en hollandsk-baseret side ved navn 'Refugee Hero' startede op for få dage siden, har cirka 50 flygtninge taget kontakt ifølge grundlæggerne.

Velgørenhedsorganisationen 'France Terre d-asile' som tager sig af flygtninge og migranter, understreger, at man tager en stor opgave på sig, hvis man lader en flygtning komme ind i sit hjem.

- Du kan ikke tage en flygtning ind i hjemmet på samme måde, som du ville lade en person, hvis hus er oversvømmet, bo i dit hjem i 48 timer. Det er mere langsigtet end det, siger organisationens formand, Pierre Henry.