Flygtninge-formand: Flygtning på bagsædet er menneskesmugling

Siden Østrig og Tyskland indvilligede i at åbne grænserne for flygtninge i Ungarn, er det strømmet ind med personer

Det er både kvinder, børn i alle aldre og mænd, der flygter fra deres hjemlande (Foto: AP)
Det er både kvinder, børn i alle aldre og mænd, der flygter fra deres hjemlande (Foto: AP)

Efter lange, seje og for mange mareridtslignende rejser kan tusindvis af flygtninge nu lovligt krydse grænserne fra Ungarn til Østrig og Tyskland.

Det sker, efter at regeringerne i Tyskland og Østrig sent fredag aften aftalte at lade grænserne åbne for de mange migranter og flygtninge.

Og det har fået flere danskere til at kontakte formanden for hjælpeorganisationen Refugees Welcome, Michala Bendixen, for at høre, om de gerne må køre ned og hente flygtninge hertil.

- Jeg har tre forskellige, som har spurgt mig direkte, om det er ulovligt at køre ned og hente flygtninge i Østrig, Ungarn eller andre steder, men jeg tror der er mange flere, der overvejer det, ud fra hvad jeg kan læse på Facebook, siger Michala Bendixen til Ekstra Bladet.

Menneskesmugling
De tre danskere, der har henvendt sig til Michala Bendixen, er ifølge formanden for Human Rigths Watch, Peter Bouckaert, ikke ene om at overveje at hente flygtninge. Det skriver han på Twitter:

Rent juridisk skal man dog passe på, hvis man godt kunne tænke sig at tage ned til Østrig for at samle migranter op.

- Formelt set er det jo menneskesmugling, hvis man selv kører en flygtning til Danmark, fordi paragraffen ikke skelner mellem at gøre det for penge og gøre det for at hjælpe mennesker i nød. Og det er jo en nødsituation, så det burde være den danske stat, som sendte busser ned for at hente folk herop, siger Michala Bendixen fra Refugees Welcome.

Se også: Flyselskaber indfører gratis ekstra kuffert til nødhjælp

Michala Bendixen tvivler dog på, at myndighederne vil komme efter en, hvis der er mange, der tager af sted.

- Jeg tror ikke, at folk, der vælger selv at tage affære, bliver anklaget, hvis der er mange der gør det. Jeg har svært ved at forestille mig, at 500 danskere blev anklaget for menneskesmugling, men jeg ved det ikke, og jeg opfordrer ikke folk til noget, siger formanden.

Se også: Finsk statsminister vil åbne sit hus for asylansøgere

Forventer at modtage 10.000
Busser fyldt med flygtninge har siden sent fredag aften kørt i pendulfart over grænserne mellem Ungarn og Østrig eller Tyskland. Flere særtog er allerede ankommet i München med flygtninge.

- Vi har ikke pålidelige tal endnu, men vi venter mellem 5000 og 10.000 flygtninge i dag, siger politiets talsmand i Tyskland, Stefan Sonntag ifølge Ritzau.

Her ankommer migranter til banegården i München (Foto: AP)
Her ankommer migranter til banegården i München (Foto: AP)

Lørdag ved middagstid havde omkring 6500 mennesker krydset grænseovergangen fra Ungarn til Østrig, og myndighederne arbejder i både Østrig og Tyskland stadig på at være klar til at modtage de mange mennsker.

Flere hundredtusinder af mennesker forsøger at krydse Middelhavet eller på anden måde komme til Europa.

Ifølge FN er over 50.000 migranter kommet ind i Ungarn fra det vestlige Balkan alene den seneste måned. Torsdag ankom mindst 3300, hvilket er det højeste antal på en dag.

Se også: Migranter på vej fra Budapest til Wien til fods

Er du en af dem, der gerne vil hente flygtninge til Danmark? Så vil Ekstra Bladet gerne i kontakt med dig. Skriv en sms til 1224 (alm. sms-takst) eller send en mail til 1224@eb.dk

187 kommentarer
Vis kommentarer