Flygtninge i Malmø: Dansk politi var de værste

Flygtninge i Sverige fortæller medier om dansk politis brutalitet. Politiet i Danmark afviser unødig magt

Flygtninge på Padborg Station, hvor politiet måtte bruge magt. Foto: Anders Brohus.
Flygtninge på Padborg Station, hvor politiet måtte bruge magt. Foto: Anders Brohus.

På togstationen går snakken blandt de mange flygtninge på dansk politis hårdhændede behandling, skriver Sydsvenskan.

Udenfor togcentralen i Malmø viser Mohammed Khamis mærker på håndleddene efter dansk politis håndjern til den svenske presse.

Mohammed Khamis var sammen med vennen Amir Al Khattab og 150 andre flygtninge angiveligt låst inde på en skole i Rødby. Der var småt, vinduer var lukkede og der var kun et toilet, fortæller han.

- Politiet fangede os og slog os, siger Amir Al Khattab til Sydsvenskan.

Flere flygtninge beskriver ifølge avisen, at politiet i Danmark var de værste på flugten gennem Europa. Snakken på den svenske togstation går på hårdhændede politi-metoder, efter at de kom med færgen til Rødby.

Se også: Unicef: Flere millioner syrere kan være på vej mod EU

Værre end Ungarn
En ung irakisk mand, Ali Ismail, fortæller om politihunde og forsøg på tvangsregistrering.

- Det danske politi var meget brutale. I Ungarn kom vi i kontakt med politiet men her jagtede de os uden at ty til vold, har han tidligere fortalt til Sydsvenskan.

Se også: S er overrasket over Støjbergs politiudmelding om ressourcer

Politiet afviser
Hvis dansk politi har truet med stave eller hunde er det en såkaldt magtanvendelse, som skal registreres. I Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har de ingen indberetninger af magtanvendelse, og politiinspektør Kim Kliver afviser flygtningenes udlægning.

- Jeg har ingen oplysninger om, at den slags skulle være sket. Vi har ingen indberetninger, og jeg har ikke oplysninger om trukkede stave, så intet underbygger disse forklaringer, siger Kim Kliver til Ekstra Bladet.

- Jeg kan derfor klart afvise, at den slag skulle være sket, siger han.

Samfund - 11. sep. 2015 - kl. 11:25 Video afslører: Flygtninge fodres som dyr

Se billederne
Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Syd- og Sønderjyllands Politi, hvor man på en perron i Padborg på et tidspunkt måtte bruge magt for at få flygtninge væk. Men hos Rigspolitiet afviser man også umiddelbart flygtningenes beskrivelser af dansk politi.

- Alle har med selvsyn set, hvordan politiet har håndteret situationen, og jeg synes, at de billeder taler for sig selv, siger kommunikationsmedarbejder i Rigspolitiet Thomas Kristensen til Ekstra Bladet og fortæller, at dansk politi i dag har fået flere henvendelser fra svensk og norsk presse om påstået brutalitet.

Rigspolitiet henviser til billeder med dialog mellem betjente og flygtninge, samt opsyn og en slags vandbærer på motorvejen, mens flygtninge vandrede i timevis uden indgreb. Flere husker også dette billede.

Se også: Diplomatisk Øresunds-krise: 'Skam jer, Danmark'

103 kommentarer
Vis kommentarer