Flygtninge-kaos: Vildt rygte om tysk mirakelskib

Vildt rygte om, at Tyskland har sendt store skibe af sted efter flygtningene, spreder sig i gaderne i Tyrkiets kystby Izmir. Ekstra Bladets udsendte reporterer

Med tårer i øjnene fortæller Khaled Jarab, at han for to år siden måtte flygte fra regimet i Syrien. Nu er han helt alene i Izmir. (Foto: Polfoto: Rasmus Flindt Pedersen)
Med tårer i øjnene fortæller Khaled Jarab, at han for to år siden måtte flygte fra regimet i Syrien. Nu er han helt alene i Izmir. (Foto: Polfoto: Rasmus Flindt Pedersen)

- Hvornår kommer skibene? Har de sendt dem af sted? Kan du give os asyl? Hjælp os. Hjælp os med at komme med.

Desperate stemmer taler i munden på hinanden. Arabisk, kurdisk og gebrokkent engelsk i et stort miks. Vi står på en af de centrale torv i Izmir, som for længst har forvandlet sig til et opholdssted for flygtninge fra Syrien, Afghanistan og Irak – og dermed også menneskesmuglere.

EU's udenrigschef: De fleste er flygtninge

Redningskvinden
Med det blonde hår stikker jeg ud i mængden, og der går ikke et minut, før vi er omringet af mænd og enkelte kvinder, som tror, at vi ved noget om de skibe, som Tyskland har sendt af sted til Tyrkiet for at samle flygtningene op og sejle dem direkte til Europa, så de slipper for at sætte livet på spil i gummibåde.

FLERE BILLEDER: Følg Flugten på Instagram

Det er nemlig den historie, der har spredt sig via internet og rygter. At den tyske kansler, Angela Merkel, vil redde dem, og at skibene ankommer til havnen omkring 15. september.

- Vi elsker hende, vi elsker Merkel, siger en ung mand, Rasid, og andre stemmer i og udbryder nærmest i kor ’Germany, Germany’.

Milliardær vil købe ø til flygtninge

Historien er opstået på baggrund af en nyhedshistorie i maj, hvor regeringen i Tyskland besluttede at sende to skibe til Middelhavet for at hjælpe flygtninge i havsnød. Det er blevet misforstået, og rygtet om et mirakel-skib på vej til Tyrkiet har spredt sig som en steppebrand, fortæller vores arabiske tolk, Mahmoud Mosa, som selv er fra Syrien.

Folk er rejst langvejs fra for at komme med, ikke mindst dem, der ikke kan svømme eller ikke har penge til smuglerne.

Rygterne er så sejlivede, at den tyske ambassade i Istanbul fredag så sig nødsaget til at sætte en seddel i vinduet, hvor der står, at der ikke kommer nogen skibe. ’Tro ikke på disse informationer’, lyder beskeden blandt andet.

Hvor længe der går, før sandheden siver ud til alle dem, der venter, er ikke til at vide. Situationen i Izmir er blevet så desperat, at flygtningene tilsyneladende vil tro på alt, hvad der kan give det mindste håb.

For de har også hørt om den lille dreng og resten af de stakkels mennesker, der druknede på vej til Grækenland. Og om det kaos, der har udspillet sig i Ungarn, hvor banegården i Budapest tidligere på ugen blev lukket ned, så flygtninge ikke kunne få lov til at rejse videre.

Flygtninge-formand: Flygtning på bagsædet er menneskesmugling

Et mirakel-skib ville redde dem alle. Og netop Merkel er deres store håb. Langt de fleste, vi snakker med, drømmer netop om at komme til vores nabo mod syd, selv om en enkelt også nævner Danmark og en anden Finland.

16-årig forsvundet
For denne gruppe af flygtninge ligner jeg en, der må kunne hjælpe. Ikke alene spørger en ung mand, om jeg kan give dem asyl. Flere af dem tror, at jeg er kommet for at indhente deres navne til skibenes passagerlister.

I mængden står også kurderen Haval Sindi. Han er betjent og bor i England, men ankom for tre dage siden til Izmir for at lede efter sin 16-årige lillebror, Hassan. Det sidste, han har hørt, er, at lillebroderen er taget til byen, fordi han havde hørt – og troet på – rygterne. Nu er han forsvundet.

- Jeg aner ikke, hvor han er. Jeg vil bare finde ham.

Andre steder i byen – på de gader, hvor flygtninge sover på gaden, og på græsplænerne nede ved havnen – spørger de os om de samme ting, og reaktionen er både skuffelse og opgivenhed, når vi svarer, at Merkel ikke har sendt noget mirakel.

Østrig og Tyskland åbner grænsen for migranter i Ungarn

Den eneste vej mod Tyskland er stadig i gummibåd. Med livet i hænderne på menneskesmuglere.