Flygtninge sender tyske børn ud af sportshaller: Byer løbes over ende

Alene i Berlin har myndighederne taget 53 sportshaller fra de tyske børn

Mange tyske sportshaller bruges nu til at huse flygtninge (Foto: Philip Davali)
Mange tyske sportshaller bruges nu til at huse flygtninge (Foto: Philip Davali)

BERLIN (Ekstra Bladet): Ud!

Tyskere i tusindvis bliver bedt om at forlade opvarmede sportshaller og gå ud i sne og vinterkulde, hvis de vil spille bold.

For Tysklands myndigheder, som segner under den fortsatte flygtningestrøm, beslaglægger over hele landet i hundredvis af sportshaller, som ikke mindst børn og unge i idrætsforeninger, grundskoler og gymnasier før havde glæde af.

Desperat bolignød
Hallerne har brusere og toiletter, så de bruges i stor stil til at indlogere en betragtelig del af de mindst 1,1 millioner flygtninge og immigranter, som er kommet til landet det seneste år med desperat bolignød til følge.

Ekstra Bladet har den seneste uge besøgt flere tyske byer, hvor de lokale er kede af at måtte undvære de haller med den foreningsidræt, der ligesom i Danmark også i Tyskland i årtier har udgjort et sundt samlingspunkt for folk i mindre lokalsamfund.

Udfordrer foreningsliv
I bedste fald kan idrætsudøvende børn som voksne befordre sig længere væk for at kæmpe om pladsen i de tilbageværende haller.

I Bielefeld, eksempelvis, en by på størrelse med Aarhus, er tre haller blevet inddraget til formålet asylhjem, og i hovedstaden Berlin, som på få måneder har modtaget 80.000 flygtninge og immigranter, har myndighederne inddraget 53 sportshaller - typisk fra idrætsforeninger.

Fru Dewik med sine to børn på 4 og 5 (Foto: Philip Davali)
Fru Dewik med sine to børn på 4 og 5 (Foto: Philip Davali)
 

- Byen bliver rendt over ende, og det har direkte konsekvenser for vores børn, som er blevet vist ud af hallen uden at have nogen aktie i dette rod med flygtninge. Hertil og ikke længere. Nu er det sgu nok, siger Julia Dewik.

Mange af hallerne ligger lige op og ned ad folkeskoler, som tidligere brugte dem til idrætsundervisningen, og det har skabt vrede overalt i byen i Berlin, hvor bystyret nu har lovet at stoppe og finde logi andre stedet til de hundredvis, som fortsat dagligt ankommer.

Telte på boldbaner
Myndighederne har kompenseret skolerne med kontantbeløb og beroliget med, at det snart bliver lunt, så sportslige aktiviteter kan foregå udenfor, men flere steder i Berlin er flere udendørsbaner og grønne arealer inddraget til at huse flygtninge i telte.

Også her i Jenfelder Moorpark i Hamborg har tyskerne fået nye naboer. (Video: Philip Davali)

Andre steder har ingeniører i månedsvis arbejdet på at finde ud af, hvordan de skal opvarme fabriksfaciliteter til nødherberger. Eksempelvis er det for få uger siden lykkedes at omdanne den monumentale lufthavn Tempelhof – et af Hitlers største prestigeprojekter – til et gigantisk herberg for flere tusinde flygtninge.

Fru Techmann med datteren på 8 (Foto: Philip Davali)
Fru Techmann med datteren på 8 (Foto: Philip Davali)

- Inddragelsen af haller skaber konflikter mellem folk, for vi tyskere var selvfølgelig meget glade for dem i hverdagen, så mange kan ikke lade være med at bebrejde flygtningene, at de nu ikke har dem længere. Men de, som skal bebrejdes, er snarere politikerne, som først lovede, at hallerne kun ville blive inddraget i en måned. Så to måneder. Og til sidst har folk undværet den lokale hal i et halvt år eller længere, siger fru Techmann.

Kommune advarede ikke
I bydelen Charlottenburg-Wilmersdorf undrede sportsudøvere sig for få uger siden over, at der pludselig stod sovebrikse opmagasineret i den hal, hvor de skulle udøve holdsport.

Men pludselige ankom et antal flygtninge, og så indså de, at kommunen havde været så desperat, at den end ikke havde nået at advare om beslaglæggelsen af hallen.

Ekstra Bladet spurgte foran forældre, hvad de syntes om, at denne sportshal – som også Leopold-Ullstein-skolen brugte – er blevet til asylhjem.

- Dybest set er det et luksusproblem, når man tænker på de problemer, som mange af de mennesker derinde kæmper med. Men det er sgu noget lort, at byens børn ikke længere kan dyrke sport, siger berlineren Felix Mihram foran hallen.

Tyske hjemløse
En cirka 40-årig mand turde ikke stå frem med navn. Han hentede sin søn fra Leopold-Ullstein-skolen.

- Det er et følsomt emne. Flygtninge skal selvfølgelig ikke sove under åben himmel, men vi har i Berlin i flere år haft 3000 hjemløse tyskere og flere hundredtusinde på landsplan. Det er folk, som ikke bliver tilbudt samme omsorg. Og er det rimeligt? Nej. Er det rimeligt, at min søn ikke må bruge den hal? Nej, svarede han på sine egne spørgsmål, inden han tog sin søn i hånden og gik.

673 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere