Flygtninge skal vente længere på familien

Udlændingestyrelsen har fordoblet sagsbehandlingen for familiesammenføringssager fra fem til ti måneder

Følg Samfund

Flygtninge risikerer fremover at skulle vente markant længere på at blive genforenet med deres familier, end tilfældet er i dag. Det skriver Berlingske søndag.

På grund af det historiske pres på det danske asylsystem har Udlændingestyrelsen nemlig måttet erkende, at det ikke længere er muligt at leve op til den meget hurtige sagsbehandling af ansøgninger om familiesammenføring, som styrelsen ellers har kæmpet hårdt for at bevare.

Derfor har Udlændingestyrelsen i februar besluttet at ændre markant på de såkaldte servicemål, som angiver, hvor lang tid sagsbehandlingen maksimalt må tage. I dag er målet fem måneder, men det er blevet sat op til ti - altså en fordobling.

Ændringen gælder de såkaldt komplicerede sager, som flygtninge som altovervejende hovedregel hører under.

Samtidig oplyser Udlændingestyrelsen til Berlingske, at også den samlede asylproces forventes at blive længere i løbet af 2016. I dag tager processen i gennemsnit fem måneder fra registrering til afgørelse af asylansøgningen, og den tid ventes at stige til syv måneder.

Samlet set betyder det, at den enkelte flygtninge kan komme til at vente mere end et halvt år længere end i dag på at få familiesammenføring.

Selv om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) kalder det ifølge Berlingske for en "nødvendig beslutning", lyder der stærke advarsler fra en række partier og organisationer, som mener, at det kan få fatale konsekvenser.

Kritikerne udviser alle forståelse for, at Udlændingestyrelsen er under et voldsomt pres, men kræver et politisk indgreb fra regeringen for at annullere beslutningen om længere sagsbehandling.

Ifølge generalsekretær i Red Barnet Jonas K. Lindholm er det ultimativt et spørgsmål om liv eller død.

- Jo længere tid de venter, jo større er risikoen. Børn dør jo dagligt i Syrien, siger han til Berlingske.

Frygten for familien tærer på overskuddet til at integrere sig, og det kan komme til at koste dyrt på den lange bane, mener Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

- Det bliver meget svært at koncentrere sig om den fremtid, man skal bygge op i Danmark. Det er jo ikke gratis for samfundet, hvis integrationsprocessen hæmmes, fordi man er bekymret for sin familie, siger han til Ritzau.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+