Efter at have ligget for anker siden i fredags har det danske containerskib Alexander Mærsk endelig rykket på sig.
Skibet er fyldt til randen med mere end 100 bådflygtninge, og de seneste par dage har ingen lande villet tage ansvaret for dem.
Men melder borgmesteren i den italienske havneby, Pozzalo, hvor skibet ligger, at det kan komme i havn hos ham.
- Jeg kan ikke lade være med at udtrykke min tilfredshed med den positive udgang på sagen, fordi der er blevet lyttet til min appel, siger borgmester Roberto Ammatuna til Corriere della Sera ifølge DR.
Flygtningene kan se frem til at blive tage imod med åbne arme har borgmesteren.
- Hjælpeberedskabet er aktiveret, og vi vil tage imod dem med den fornødne medmenneskelighed og forsøge at give dem det, de har brug for, og forsøge at give dem en grund til at smile igen, siger han.
Mohamad om 113 flygtninge på Mærsk-skib i Middelhavet: De er velkomne i Danmark
Ustabilt
Passagererne på containterskibet er blevet holdt i live af nødhjælp i form af mad og vand, der blev sejlet til skibet fra Italien. Og selvom ingen af de ombordværende har været i livsfare, blev situationen betegnet som særdeles uholdbar.
- Jo længere de er om bord, jo større risiko er der for deres helbred. Men også for vores besætning. Hvis man begynder at sejle, så ved vi ikke, om den nuværende efter omstændighederne gode stemning om bord ændrer sig, siger Palle Laursen, der er teknisk direktør i Maersk Line til Ritzau.
Det bliver ikke bedre af, at Mærsk-skibet ikke var det eneste skib, der lå for anker. Også et tysk skib med 230 bådflygtninge har fået afslag fra Spanien om at komme i havn der.
Ifølge den tekniske direktør har Maersk Line gennem de seneste par år samlet intet mindre end 2400 nødstedte personer op i Middelhavet.
Paven opfordrer til at velkomme flere flygtninge
En store krise
De 2400 kan dog langt fra måle sig med antallet af personer, der har mistet livet eller er forsvundet, siden flygtningekrisen i området for alvor brød ud i 2014.
Flere end 16.500 personer er enten døde eller forsvundet under sejladsen mod Tyrkiet og afrikanske lande mod Europa.
Alene i 2018 er der kommet omkring 13.000 flygtninge til Grækenland, mens Italien og Spanien har modtaget mere end 16.000 hver.
Italien kan (næsten) ikke klare mere
Står det til Danmarks statsminister er der ingen tvivl om, hvem der skulle træde i karakter og hjælpe bådflygtningene.
- Det er sådan, at Alexander Mærsk på anmodning - på anmodning - fra den italienske kystvagt har taget folk om bord.
- Og derfor forestiller jeg mig heller ikke andet, end at Italien lever op til de forpligtelser, man har efter international ret, siger Lars Løkke Rasmussen ifølge Ritzau.
Italiensk minister kommer med advarsel til nye migrantskibe
Kan ikke klare mere
I Italien ser man dog helt anderledes på situation. Her har landets vicepremierminister, Matteo Salvini, lukket havnene af for skibe, der vil sætte flygtninge i land.
- Vi kan ikke tage imod en eneste mere. Tværtimod. Vi vil af med nogle stykker, sagde han fredag til det tyske magasin Der Spiegel.
Men ifølge borgmesteren i Pozollo har ministeren ændret holdning af en eller anden grund.
- Jeg takker minister Salvini for at have accepteret den humanitære forespørgsel, og jeg er sikker på, at det er den rigtige beslutning, siger han.
Italien og Malta nægter skib med 629 migranter at komme i havn
Langt fra første gang
Tidligere i juni opstod en lignende situation, hvor et skib ved navn I'Aquaris ville aflevere 629 flygtninge i en Italiensk havn.
I'Aquaris blev dog afvist i Italien og endte i sidste ende med at sejle til Spanien, hvor landets premierminister tilbød at tage imod skibet.