Flygtninge velkomne i parcelhuskvarter: - Hvis de ikke laver ballade!

Ekstra Bladet har besøgt den lille landsby Ødis, som Kolding Kommune har udpeget til at skulle huse nye flygtninge

Hør hvad indbyggerne i Ødis mener om Kolding Kommunes planer om at huse flygtninge i deres landsby. (Video og redigering: Mårten C. S. Damgaard)

Ødis er en lille by med 450 indbyggere. Der er hverken en postkasse eller en kiosk, og mange af husene er efterhånden sat til salg.

Står det til Kolding Kommune, er Ødis et oplagt sted at indlogere flygtninge i parcelhuse. Og de er velkomne, hvis de kan tilpasse sig det lille samfund, lyder det fra beboerne.

Se også: Troels og Frodes telttur går Danmark rundt: Tænk, hvis vi var flygtninge

Ligesom vindmøller
Sten og Lilian Sørensen har boet i Ødis i 40 år. De ser det som en borgerpligt at tage imod flygtninge, men det er vigtigt, at det ikke tager overhånd.

- Det er lidt med flygtninge, som det er med vindmøller. Man vil jo gerne have dem, men måske ikke lige i baghaven. Og det kan jo ikke nytte noget, at vi allesammen tænker sådan, siger Lilian.

- Hvordan ville I have det med at have en flygtningefamilie som nabo?

- Det kommer jo meget an på, hvad det er for nogle mennesker, om det er nogle, der er interesserede i at være her, eller om de er utilfredse. De skal opføre sig pænt, og så vil vi gøre det samme, siger Sten Sørensen.

Lilian erklærer sig enig og fortæller, at hun gerne vil hjælpe flygtningene til at blive integreret i byen.

- Vi har et arrangement i vores forsamlingshus, der hedder ’Spis sammen’, og der ville det jo være oplagt at invitere dem med. Jeg laver mad til mange forskellige nationaliteter i forbindelse med mit arbejde, og jeg ville da helt sikkert kunne lære noget af deres madvaner, siger Lilian, som til dagligt arbejder som ’madmor’ i en spejderforening.

Et frisk pust
Ina Roerslev har boet i Ødis i 23 år, og eftersom både butikker, bager og slagter igennem de seneste år er lukket, mener hun, at det er på tide, at der sker noget nyt.

- Hvis de kan lære at leve med sådan nogle gamle borgere, som der bor her i området, så skal de være hjerteligt velkomne siger hun, men tilføjer, at hun kan være bekymret for, om Ødis har nok at byde på i forhold til at integrere flygtninge.

- Der er ingen offentlig transport, ingen dagligvarebutikker, og vi har ikke rigtig noget sted, hvor vi mødes. Men beboerne i Ødis er meget imødekommende, og jeg er sikker på, at der er flere, der gerne vil hjælpe dem til at få en god start. Det ville være spændende, hvis der skete noget nyt.

Se også: Støjberg: Stort pres på kommunerne for at huse flygtninge

Det gør måske ikke så meget
Pensionisten Frede Carstensen flyttede til Ødis i 1965, og selvom han ikke er meget for tanken om flygtninge i byen, afviser han ikke, at han ville tage en sludder med dem over hækken.

- Jeg er ikke så meget for, at vi skal have flygtninge herud til os i Ødis. Men hvis de ikke laver ballade, og der ikke kommer for mange, så gør det måske ikke så meget.

- Hvad siger du til, at kommunen betaler for at flygtninge kan bo billigt?

- De har jo ikke så mange penge, så jeg synes det er fint, at kommunen hjælper til. Så længe det ikke bliver alt for dyrt, siger Frede Carstensen.

1 af 2 
2 af 2 
281 kommentarer
Vis kommentarer