Flygtningekaos: Holland i alarm over børnebrude fra Syrien

Den hollandske regering vil forhindre, at syriske mindreårige piger kommer til landet med deres ældre mænd. - Det er ikke ægteskab, men misbrug, lyder det fra oppositionen

Den 14-årige Fatema Alkasem fra Syrien er formentlig en af de piger, der er rejst med sin ældre mand til Holland (Politifoto).
Den 14-årige Fatema Alkasem fra Syrien er formentlig en af de piger, der er rejst med sin ældre mand til Holland (Politifoto).

Den 14-årige syriske pige Fatema Alkasem forsvandt for to måneder siden fra et hollandsk asylcenter. Politiet fortæller, at hun er gravid i niende måned, og de frygter, at hun er en såkaldt barnebrud. Det skriver BBC.

Det har fået de hollandske politikere til at tage afstand fra de mange børnebrude, der flygter til Europa med deres mænd. Indtil videre har 20 piger i alderen 13-15 år fået tilladelse til at bo på de hollandske asylcentre.

Hvis pigerne er blevet gift i deres hjemland, skal den hollandske regering nemlig anerkende ægteskabet og indlogere både den mindreårige pige og hendes mand på et asylcenter. Derfor arbejder regeringen nu ihærdigt på at forbyde, at børnebrudene kan forenes med deres mænd. 

- En 12-årig pige med en 40-årig mand - det er ikke et forhold, det er misbrug. Jeg vil beskytte de børn. Regeringen burde anbringe dem i familiepleje og beskytte dem, for inden den nye lov træder i kraft, kan de stadig blive misbrugt, fortæller den hollandske oppositionspolitiker Attje Kuiken til BBC.

Den seksuelle lavalder i Holland er 16 år. Ændringen vil betyde, at ægtepar kun kan få lov til at være sammen i landet, hvis begge parter er over 18 år.

- Så hvis du er en mand med en mindreårig kone, kan du ikke tage hende med til Holland, advarer Hollands integrationsminister Klaas Dijkhoff overfor BBC.

'Troede, det var hendes lillebror'

Den nye lov ventes at træde i kraft i december i år. Indtil da frygter man for de syriske teenagere, der allerede befinder sig i Holland - som den 14-årige Fatema. Politiet frygter, at hun har forladt landet, og hun er nu på listen over savnede børn.

Selvom de syriske flygtninge er vant til børnebrude i deres hjemland, frygter de, at problemet vil påvirke hollændernes syn på andre flygtninge.

Samo fra Syrien blev selv overrasket, da han mødte en anden mindreårig pige med sin søn.

- Jeg er også flygtning, men jeg blev meget berørt. Jeg troede, at drengen var hendes lillebror. Så sagde hun 'det er min søn', og jeg blev meget chokeret. Hun var kun 14 år. Hun har accepteret sin skæbne, men det er forkert, fortæller Samo til BBC.

55 kommentarer
Vis kommentarer