Flygtningekaos: Nu er børnene startet i skole og børnehave

Hverdagen er så småt begyndt for de flygtningebørn, der er kommet til Danmark siden søndag

Der kan gå op til et år, før børnene bliver integreret i danske skoler og børnehaver (Foto: Per Rasmussen).
Der kan gå op til et år, før børnene bliver integreret i danske skoler og børnehaver (Foto: Per Rasmussen).

Siden søndag er over 3.000 flygtninge strømmet over Danmarks grænser - enten for at søge asyl eller rejse videre til Sverige. Men for asylansøgerne i Danmark er hverdagen så småt begyndt. Børnene er nemlig allerede startet i børnehave og skole, men da de ikke kan tale dansk, er der tale om børnehaver på asylcentret og en Dansk Røde Kors-skole, hvor flygtningebørnene mødes på tværs af asylcentrene.

- De er ikke klar til at komme i en normal skoleklasse, for der er nogle sprogudfordringer. Derfor kommer de i Dansk Røde Kors-skolen, hvor man efter et halvt år vurderer, om barnet er klar til at komme i en dansk skoleklasse, fortæller Henrik Bang Petersen, faglig leder i pædagogisk enhed i Dansk Røde Kors til Ekstra Bladet.

Han skønner, at der er tale om 125 børn, der siden i søndags er blevet registreret som asylansøgere.

Folkeskolen må vente
Undervisningen er et tilbud, men som for danske skoleelever har flygtningebørnene undervisningspligt. Hvis forældrene vælger at sige nej til tilbuddet, er det kommunens pligt at undersøge, om børnene får den rette undervisning.

- Den undervisning, Dansk Røde Kors giver, bliver også tilset af myndighederne, så vi står også på mål for, at undervisningen matcher den, der foregår i en dansk folkeskole, siger Henrik Bang Petersen til Ekstra Bladet.

Normalt går der op til et år, før børnene har så gode sprogkundskaber, at de kan begå sig i en dansk skoleklasse.

- Hvis det bliver vurderet, at de er klar til at komme i en dansk skoleklasse, skal de kunne følge undervisningen i en dansk klasse. Her er det lærerens opgave at sørge for, at de tosprogede elever også kan følge med.

Børnene skal være tæt på
Det er vigtigt for familierne, at deres børn er i sikkerhed, og derfor bliver de små børn passet på asylcentret, hvor forældrene er i nærheden.

- Børnehaverne ligger på centrene, for børnene skal ikke være for langt væk. Det skal helst være sådan, at forældrene kan se, at det går godt med deres barn. Det er fuldstændig afgørende for familier, der har været på flugt, understreger Henrik Bang Petersen overfor Ekstra Bladet.

- Det er vigtigt for et børnehavebarn at få en god start på deres tid i asylfasen. Tilknytningen til forældrene er afgørende.

De små børn vil møde pædagoger, der er uddannet til at stimulere dem i det danske sprog gennem leg og læring.

- Når der er gået noget tid, og forældrene er faldet godt til, kigger man på, om barnet skal i en dansk børnehave, hvor samværet med danske børn kan stimulere deres danske sprog, afslutter Henrik Bang Petersen overfor Ekstra Bladet.

95 kommentarer
Vis kommentarer