FN advarer: Katastrofalt 'spøgelse' truer

FN's generalsekretær, Antonio Guterres, advarede onsdag om, at den russiske invasion af Ukraine kan medføre en langvarig global fødevarekrise

Følg Samfund

Krigen i Ukraine har afskåret forsyninger fra Ukraines havne, som førhen eksporterede enorme mængder madolie og korn - blandt andet majs og hvede.

- Det betyder, at flere lande kan stå over for en langvarig hungersnød, advarede FN's generalsekretær, Antonio Guterres, i en tale i New York onsdag.

Det skriver BBC.

Verdens brødkurv
Situationen har medført, at det globale udbud er blevet reduceret, og prisen på alternativer er også steget.

Rusland og Ukraine producerer 30 procent af verdens hvedeforsyning.

Før krigen blev Ukraine set som verdens brødkurv - og med god grund. De eksporterede nemlig 4,5 millioner landbrugsprodukter om måneden gennem landets havne.

Men siden Rusland indledte sin invasion i februar, er eksporten kollapset, og priserne er røget i vejret.

FN har udtalt, at der i øjeblikket sidder omkring 20 millioner tons korn fast i Ukraine fra den forrige høst.

Artiklen fortsætter under billedet...

På mødet i New York deltog også USA's udenrigsminister,  Antony Blinken (th). Han sagde, at verden stod over for den 'største globale fødevaresikkerhedskrise i vor tid', som var blevet forværret af det, han kaldte Putins 'valgkrig'.Foto: Eduardo Munoz/Ritzau Scanpix
På mødet i New York deltog også USA's udenrigsminister, Antony Blinken (th). Han sagde, at verden stod over for den 'største globale fødevaresikkerhedskrise i vor tid', som var blevet forværret af det, han kaldte Putins 'valgkrig'.Foto: Eduardo Munoz/Ritzau Scanpix
 

Kan vælte titusinder af mennesker
Ifølge FN er de globale fødevarepriser næsten 30 procent højere nu, end de var på samme tidspunkt sidste år.

I talen i New York sagde Guterres, at konflikten 'truer med at vælte titusinder af mennesker over kanten til fødevareusikkerhed efterfulgt af underernæring, massesult og hungersnød'.

Det er i kombination med virkningerne fra klimaforandringer og covid-pandemien, der kan forårsage krisen.

- Der er mad nok i vores verden nu, hvis vi handler sammen. Men medmindre vi løser dette problem i dag, står vi over for spøgelset af ​​en global fødevaremangel i de kommende måneder, sagde generalsekratæren.

Løsning skal findes
Han advarede om, at den eneste effektive løsning på krisen var at reintegrere Ukraines fødevareproduktion, såvel som at få gødning produceret af både Rusland og Hviderusland, tilbage på det globale marked.

Han fortalte også, at han er i 'intens kontakt' med både Rusland, Ukraine, USA og EU for at forsøge at genoprette fødevareeksporten til normale niveauer.

- De komplekse sikkerhedsmæssige, økonomiske og finansielle implikationer kræver goodwill på alle sider.

Inflationen steg i maj med 7,6 procent, og det kan mærkes i de danske husholdninger. Det er den højeste årsvækst siden maj 1983 herhjemme. Her får du et overblik over udviklingen i prisen på fem af de mest populære dagligvarer

Også i de danske supermarkeder er fødevarepriserne steget. Få her et overblik over hvor meget

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind