FN-chef: Palæstinenserne slutter sig til krigsdomstol i april

Ban Ki-moon, FN's generalsekretær, siger, at palæstinenserne kan tilslutte sig international domstol i år

Mahmoud Abbas, den palæstinensiske selvstyrepræsident, får tilsyneladende sit ønske, om at selvstyret kan tilslutte sig Den Internationale Straffedomstol (ICC), opfyldt.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har oplyst, at palæstinenserne vil kunne slutte sig til krigsdomstolen 1. april.

Det skriver nyhedsbureauet AP ifølge al-Jazeera og avisen Haaretz på baggrund af en erklæring offentliggjort på FN's hjemmeside tirsdag aften amerikansk tid. Heri udtaler Ban Ki-moon, at "Rom-statutten træder i kraft for staten Palæstina 1. april 2015".

Rom-statutten er det juridiske fundament for Den Internationale Straffedomstol, der behandler sager om krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Domstolen kan bruges af palæstinenserne til at retsforfølge israelere for deres handlinger på Vestbredden, som Israel siden 1967 har holdt besat.

Det Palæstinensiske Selvstyre afleverede ansøgningen om at slutte sig til krigsdomstolen i FN's hovedkvarter fredag sammen med ansøgninger om at tilslutte sig en række andre internationale traktater.

De palæstinensiske myndigheder har udtrykt håb om, at det kan bane vejen for, at de kan anlægge sag mod israelere, der har dræbt palæstinensere i de palæstinensiske områder, som er besat af Israel.

Israel har reageret på det palæstinensiske træk ved blandt andet at indefryse den skat, som Israel opkræver på vegne af selvstyret.

Derudover advarede den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, i weekenden om, at de palæstinensiske myndigheder er dem, der har mest at frygte.

I Washington siger USA's udenrigsministerium, at det palæstinensiske skridt ikke hjælper på fredsbestræbelserne.

Israel har siden 1967 holdt Vestbredden besat. Dengang erobrede Israel også blandt andet Østjerusalem og Gazastriben, men i 2005 trak Israel sine bosættere og militær ud af Gazastriben, som er Hamas' magtbase.

0 kommentarer
Vis kommentarer