Annonce:
Annonce:

FN: Over 200 millioner piger kønslemlæstet

Problemet med omskæring vokser, fordi der er stor befolkningsvækst i flere af de lande, hvor det praktiseres

Annonce:
Følg Samfund

Antallet af piger og kvinder i verden, der er omskåret, er ifølge FN langt højere end tidligere estimeret.

Flere end 200 millioner piger og kvinder menes ifølge en ny beregning at være omskåret, og det er derfor nødvendigt at øge indsatsen for at komme praksissen til livs, lyder det fra FN.

- Hvis den nuværende tendens fortsætter, vil antallet af piger og kvinder, der bliver udsat for omskæring, stige betragteligt over de næste 15 år, lyder det fredag i en melding fra FN's Børneorganisation, Unicef.

Fredag er International Dag for Nultolerance mod Kvindelig Omskæring.

De seneste tal fra FN dækker 30 lande, men over halvdelen af omskæringerne finder sted i bare tre af landene - nemlig Egypten, Etiopien og Indonesien.

Annonce:

De 200 millioner piger er kvinder er cirka 70 millioner flere, end FN estimerede så sent som i 2014. Den bratte stigning skyldes dog, at Indonesien ikke var inkluderet i tallene fra 2014.

Men stigningen skyldes derudover også, at flere af de lande, hvor omskæring typisk finder sted, i disse år oplever en enorm befolkningstilvækst.

Det er ifølge FN med til at underminere indsatsen for at få stoppet praksissen, der bredt betragtes som et brud på menneskerettighederne.

- Omskæring af kvinder er forskellig på tværs af regioner og kulturer. Visse steder er handlingen livstruende, siger vicedirektør i Unicef, Geeta Rao Gupta.

- I hvert eneste tilfælde af omskæring er det et brud på pigernes og kvindernes basale rettigheder. Vi skal alle - regeringer, sundhedspersonale, forældre og familier - øge vores indsats for at udrydde denne praksis, siger hun.

Det oldgamle ritual praktiseres i en lang række afrikanske lande og i dele af Asien og Mellemøsten. Det involverer, at dele eller hele kvindens ydre kønsorganer bliver fjernet.

Annonce:

I de mest ekstreme tilfælde bliver pigens skedeåbning også syet til. I flere lande foretages omskæringen før pigen bliver fem år gammel.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: