FOA: Vagtplaner skal tage højde for kræftrisiko ved natarbejde

Man skal i højere grad tage hensyn til kræftrisici ved natarbejde, når vagtplaner lægges, mener FOA

Vagtplaner og arbejdstider skal i højere grad tilrettelægges, så der bliver taget hensyn til, at det kan være sundhedsskadeligt at arbejde om natten.

Sådan lyder fra Jens Nielsen, der er forbundssekretær i fagforeningen FOA. Den repræsenterer primært social- og sundhedsassistenter og pædagogmedhjælpere.

En ny undersøgelse fra en ekspertgruppe under WHO viser, at natarbejde sandsynligvis øger risikoen for flere kræfttyper. Det gælder brystkræft, prostatakræft og tyktarms- og endetarmskræft.

FOA vil ved de næste overenskomstforhandlinger tage problemet med til forhandlingsbordet.

- Vi skal kigge på, hvordan vi kan strikke en arbejdstidsaftale sammen, så det tager hensyn til den viden, vi har. Hvis vi ved, at noget videnskabeligt set er usundt, så skal vi imødekomme det, siger Jens Nielsen.

Samtidig mener han, at FOA har en opgave med at oplyse sine medlemmer om, at det kan være skadeligt at arbejde om natten.

Han fortæller, at der er en udfordring med at få folk til at erkende, at det ikke er godt for helbredet at arbejde, når det meste af Danmark sover.

Problemet er i den sammenhæng, at der er bedre løn og flere sammenhængende fridage, hvis man tager nattevagter.

- Mange af vores medlemmer har det måske bedst med at arbejde om natten, og så vil man ikke tænke over konsekvenserne.

- Det er samme problem som ved rygning. Når man ikke kan se, at det er sundhedsskadeligt nu og her, så gør man ikke noget. Så vi har en opgave med at oplyse og bruge den faglige viden, siger han.

Hos 3F, der repræsenterer en række faggrupper med natarbejde - blandt andet chauffører, rengøringsassistenter og ansatte i landbruget - vil man med den nye viden sætte gang i tiltag, der klæder medlemmerne bedre på.

Arbejdsmiljøpolitisk chef Ulla Sørensen mener, at der skal være bedre planlægning og generelt skrues ned for natarbejde.

- Hvis den enkelte medarbejder får indflydelse på planlægning af sine nattevagter, giver det også mulighed for den enkelte at planlægge sit familieliv og fritid bedre, siger hun.

Hos Kommunernes Landsforening (KL), der er arbejdsgiver for en del ansatte med natarbejde, anerkender man, at der er en udfordring.

- Det er vigtigt, at der lokalt er tæt dialog og godt samarbejde mellem medarbejdere og ledere om hensigtsmæssig tilrettelæggelse af arbejdstiden på de enkelte arbejdspladser, og om hvordan udfordringerne håndteres, siger formanden for løn- og personaleudvalget, Michael Ziegler (K).

- Det er vigtigt både af hensyn til medarbejderne, og for at vi kan levere god service til borgerne, siger han i en skriftlig kommentar.

15 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere