FOA vil stoppe vold med flere senge på psykiatrisk afdeling

Sengemangel gør, at psykisk syge ryger fra psykiatriske afdelinger og videre til bosteder, mener FOA-formand

Sidst i marts blev 57-årige Vivi Nielsen dræbt på bostedet Lindegaarden i Roskilde af en beboer (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Sidst i marts blev 57-årige Vivi Nielsen dræbt på bostedet Lindegaarden i Roskilde af en beboer (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Der er alt for mange, der bor på socialpsykiatriske bosteder, som i virkeligheden burde være på de psykiatriske afdelinger, mener Dennis Kristensen, formand FOA, som repræsenterer ansatte i kommuner og regioner.

Det resulterer i et farligt og usikkert arbejdsmiljø for de ansatte, mener formanden.

Udmeldingen kommer, efter at en aktindsigt fra Arbejdstilsynet til Avisen.dk har vist, at flere ansatte på socialpsykiatriske bosteder udsættes for vold og trusler.

- Konsekvensen af, at der er nedlagt rigtig mange senge på afdelingerne, er, at der kommer mennesker fra afdelingerne ud på bostederne, som ikke er egnede til at være der.

Ifølge Dennis Kristensen er forskellen på bostederne i kommunerne og de psykiatriske afdelinger, som er under regionerne, at psykisk syge på bostederne har egen lejlighed og deres fulde selvbestemmelsesret.

- Det har de ikke på de psykiatriske afdelinger og de lukkede afdelinger, hvor der kan bruges magtanvendelse, hvis patienterne ikke ønsker at tage deres medicin, siger han.

Ifølge Avisen.dk er antallet af sengepladser i psykiatrien faldet fra 2949 til 2750 i perioden 2009 til 2014, alt imens antallet af psykisk syge er steget.

FOA har sammen med socialpædagogerne, sygeplejerskerne - og socialrådgivernes fagforening sendt et forslag til en nationalhandleplan til Social- og Indenrigsministeriet.

For Dennis Kristensen er et af hovedelementerne i udkastet til en nationalhandleplan, at flere senge skal åbnes på de psykiatriske afdelinger.

- Vi skal også have sikret, at normeringerne er tilstrækkelige høje, så der altid er to ansatte om at udføre arbejdsopgaverne, hvis en borger går amok, siger han.

25. marts blev en kvindelig ansat på det socialpsykiatriske bosted Lindegården i Roskilde dræbt af en beboer, og det er det femte drab på personale på et dansk bosted for psykisk syge på fire år.

2 kommentarer
Vis kommentarer