Fødevarekontrollen afslører: Derfor stinker ænderne

Fødevarestyrelsen har netop offentliggjort en ulækker årsag til, at juleænderne stinker.

Fødevarekontrollen ved nu, hvorfor Dansk And A/S' ænder lugtede fælt (Polfoto)
Fødevarekontrollen ved nu, hvorfor Dansk And A/S' ænder lugtede fælt (Polfoto)

Et af julens store mysterier er netop blevet opklaret, nemlig hvorfor et ganske højt antal ænder fra Dank And A/S i Struer i julen spredte stank af prut, kloak og fordærv i danske hjem.

Eksperter har gisnet om, at stanken eksempelvis kunne skyldes en bakterie i produktions-miljøet, men årsagen er slet og ret: Fordærv.

Hidtil har myndighederne oplyst, at ænderne er uegnede til at spise på grund af en 'afvigende lugt'.

Men nu oplyser fødevaremyndighederne, at  at den 'afvigende lugt i produktet skyldes fordærv' - altså råddenskab, hvilket formentligt skyldes for høje opbevaringstemperaturer.

De nye oplysninger kommer ud samtidig med, at producenten tilbagekalder samtlige juleænder.

Hidtil nøjedes man med at trække ænder produceret den 10. december tilbage. Lige indtil nu.

Hjemkalder alle
’Vi hjemkalder alle de ænder og andeprodukter der måtte være fysisk i behold fra Dansk Ands samlede produktion for perioden den 9.-21. december 2015, skriver Martin Daasbjerg, direktør i Dansk And A/S i en pressemeddelelse.

(Arkivfoto: Polfoto) Samfund Inger købte rådne ænder: Det lugtede af prut i hele køkkenet

'Dansk And A/S ønsker med hjemkaldelsen at være helt sikker på at der ikke er flere ænder med afvigende lugt hos hverken detailhandel eller hos forbrugere, dette for forbrugersikkerhed,' står der i meddelelsen.

’Kvalitet i orden’
Ekstra Bladet har ringet til Daasbjerg for at spørge, hvorfor den store tilbagetrækning først kommer 3-4 dage efter klagestormen begyndte, men han oplyser, at han ikke har noget at tilføje foruden det, der står i pressemeddelelsen.

Han skriver i sin pressemeddelelse, at kvaliteten af ænderne generelt har været i orden, hvilket kan betvivles af de mange danskere, som åbnede op for en stinker af en julegave.

Hvis du har købt en fersk Dansk And fra Meny, skal du lige kigge på den en ekstra gang. Arkivfoto: Nikolaj Svennevig Fødevarer Myndighed advarer: Denne juleand må du ikke spise

Se også: Andeslagteri smykker sig med lånte halalfjer

(Arkivfoto: Polfoto) Samfund Inger købte rådne ænder: Det lugtede af prut i hele køkkenet

124 kommentarer
Vis kommentarer