Fødevarestyrelsen advarer efter skræmmende fund

Der er fundet et kræftfremkaldende stof i vandprøver fra strand - Fødevarestyrelsen advarer nu mod fiskeri

Følg Samfund

Fødevarestyrelsen fraråder fiskeri ved den forurenede Himmark Strand. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Sønderborg Kommune indførte torsdag badeforbud på en 600 meter lang strækning på stranden, og nu fraråder Fødevarestyrelsen altså at fiske i området.

Der er fundet det kræftfremkaldende stof vinylklorid i vandprøver fra havbunden ved stranden, som er foretaget af Region Syddanmark.

'Vi ved endnu ikke, om der er en risiko ved at spise fisk fra området. Derfor fraråder vi ud fra et forsigtighedsprincip, at folk fisker ved Himmark Strand,' siger kontorchef Henrik Dammand Nielsen.

Man skal dog ikke blive bange, hvis man har spist fisk fra området, da det kræver et jævnligt indtag, før det er skadeligt. Fødevarestyrelsen kigger lige nu nærmere på sagen, hvor man bagefter vil tage stilling til, om der skal tages yderligere affære.

- Hvis man er lystfisker og har fanget et par enkelte fisk og spist dem, er der ingen grund til at være bekymret, siger Henrek Dammand Nielsen.

- Det er langtidspåvirkninger af stoffet, vi er nervøse for. Vinylklorid kan give kræft, hvis man får større mængder af det, men det er sjældent tilfældet for lystfiskere, siger Henrik Dammand Nielsen.

Smid dem ud
Han opfordrer dog til, at man smider fisk ud, hvis man har dem liggende i fryseren.

Forureningen af stranden stammer fra lossepladsen ved Himmark Strand. Her deponerede Danfoss i en årrække affald fra produktionen. Det var i perioden fra 1950 til 1967.

Affaldet bestod blandt andet af oliestoffer og opløsningsmidler.

Det er velkendt, at området har været anvendt som losseplads. Badning har også hidtil været frarådet på strækningen.

Men nu er det ændret til et decideret badeforbud, ligesom det nu frarådes at fiske og spise fisk fra området.

Fødevarestyrelsen undersøger sagen yderligere. Styrelsen er i kontakt med lokale myndigheder for at opnå et mere præcist billede af situationen.

Desuden vil eksperter fra DTU muligvis blive inddraget.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+