Fødsels-drama på græsk strand: Diana blev pludselig jordemoder

Diana Cecilie Karlsdottir er som frivillig rejst til den græske ø Lesbos for at hjælpe de mange flygtninge. Tirsdag opdagede hun en syrisk kvinde, der var i gang med at føde på stranden - og så måtte hun lege jordemoder

Diana Cecilie Karlsdottir bandt navlestrengen med snørebånd og sad med drengen i en halv time, inden lægen kom (Privatfoto).
Diana Cecilie Karlsdottir bandt navlestrengen med snørebånd og sad med drengen i en halv time, inden lægen kom (Privatfoto).

De seneste måneder er tusindvis af flygtninge strømmet til Europa, og den græske ø Lesbos er stadig stedet, hvor flygtningebåde lægger til kaj. Utallige flygtninge har på den faretruende tur mistet livet på det åbne hav.

Tirsdag sejlede endnu en gummibåd med flygtninge fra Tyrkiet til Lesbos.

Norske Diana Cecilie Karlsdottir er i denne uge rejst til øen for at hjælpe de mange flygtninge. Efter hun havde arbejdet i syv timer, var hun tirsdag aften på vej hjem på hotellet, da hun hørte råb og skrig fra stranden.

- På stranden ligger der to flygtninge, som råber og skriger. Jeg går derned og finder ud af, at en ung syrisk kvinde er i gang med at føde. Jeg spørger, hvor langt hun er, men hun kan ikke tale engelsk. Jeg kigger så og ser, at hovedet næsten er ude, fortæller Diana Cecilie Karlsdottir til Ekstra Bladet.

Blandt de frivillige er der to hollandske læger, men de var ikke på stranden, da kvinden fødte. Diana Cecilie Karlsdottir havde kun været på øen i to dage, og selvom hun normalt arbejder som lyddesigner, måtte hun tirsdag træde til som jordemoder.

- Jeg har selv to børn, så jeg prøvede at huske tilbage på, hvordan det hele forløber. Jeg forsøgte at berolige kvinden, siger Diana Cecilie Karlsdottir til Ekstra Bladet.

Den syriske kvinde nåede lige i land, inden hun fødte sin søn. Her ses flere af de frivillige, der hjalp til under fødslen (Scanpix).
Den syriske kvinde nåede lige i land, inden hun fødte sin søn. Her ses flere af de frivillige, der hjalp til under fødslen (Scanpix).

Bandt navlestreng med snørebånd
Den syriske kvinde fødte en dreng, som var sund og rask. Alligevel gik der et stykke tid, før hun selv kunne holde sin søn.

- Navlestrengen sad fast i moren, så den var ikke særlig lang. Jeg sad derfor med barnet mellem mine ben i en halv time, for jeg turde ikke lægge ham op på moren, fortæller Diana Cecilie Karlsdottir til Ekstra Bladet.

Eftersom hun ikke havde en saks, måtte Diana Cecilie Karlsdottir improvisere og binde navlestrengen med snørebånd.

Israelske Iris Adler var den første læge, der tilså den nyfødte dreng efter hans alternative vej til verden.

- Jeg må sige, at den frivillige norske hjælper (Diana Cecilie Karlsdottir, red.) gjorde et kæmpestort stykke arbejde. Vi har fulgt familien op på sygehuset, og både mor og barn har det godt, siger Iris Adler til VG.

Selvom Diana Cecilie Karlsdottir var en smule skræmt efter episoden, er hun tilfreds med sin indsats.

- Jeg synes, det gik rigtig fint.

18 kommentarer
Vis kommentarer