Følg med i nat: Solformørkelse over jorden

Ekstra Bladet sender live-tv fra Indonesien fra klokken 00.20, hvor solformørkelsen vil være total i nat

Billedet her er taget 187 kilometer fra Manila i Filippinerne i 2012, hvor en solformørkelse kom på besøg på de kanter (Foto: AP)
Billedet her er taget 187 kilometer fra Manila i Filippinerne i 2012, hvor en solformørkelse kom på besøg på de kanter (Foto: AP)
Følg Samfund

Se med fra klokken 00.20 til 02.20, når Ekstra Bladet kobler sig på et tv-signal direkte fra solformørkelsen i Asien.

Der er desværre dårlige udsigter til, at man her i Danmark kommer til at opleve en total solformørkelse igen. Næste totale formørkelse kommer nemlig først til vore breddegrader 25. maj klokken 10.04 i år 2142.

Men så er det jo så heldigt, at man, hvis man har lyst, kan rejse efter fænomenet, og det har flere danskere gjort her i marts, fordi en solformørkelse vil være tydelig over Asien.

- 400-500 danskere er, hvad jeg ved af, taget til Indonesien og Stillehavet, hvor de sejler rundt med et skib. Turen er arrangeret af danskere, og de vil sejle rundt efter forholdene, så de finder det bedste sted at se formørkelsen, siger Ole J. Knudsen, der er astrofysiker og arbejder ved Stellar Astrophysics Centre ved Aarhus Universitet.

Gode chancer for udsigt
Ole J. Knudsen har flere gange rejst for at se en solformørkelse. Han var også til stede i Thorshavn i marts sidste år, da en total solformørkelse kiggede forbi der.

Desværre var der noget skyet over Færøerne, men det var meget tydeligt, at det blev mørkt som natten meget hurtigt.

- Solformørkelsen varede omkring to minutter og 30 sekunder sidste år. Men i nat dansk tid varer formørkelsen fire minutter og ni sekunder, siger Ole J. Knudsen.

Fascinerende at se solen forsvinde

Solformørkelsen rammer Asien fra klokken 7.21 lokal tid, hvilket svarer til klokken 01.21 dansk tid. Ekstra Bladet kobler os på et tv-signal, så vi sender live allerede klokken 00.21 dansk tid og to timer frem.

Nedenfor kan du se, hvordan solformørkelsen bevæger sig. Den lille sorte prik er selve den totale formørkelse, mens skyggen omkring er det område, hvor man kan se en delvis formørkelse.

Artiklen fortsætter efter billedet:

 

Den store amerikanske formørkelse
Solformørkelser kommer forbi to gange om året på forskellige punkter på jorden. Den sker, når månen bevæger sig ind mellem jorden og solen og derved dækker for vores udsyn til solen.

- Næste år er solformørkelsen over USA, over vil bevæge sig i et bælte over landet. Jeg vil gerne selv derover, men vi er allerede bagefter i forhold til planlægning. Det er nemlig sådan noget, folk planlægger flere år - nogle gange seks år - i forvejen, siger Ole J. Knudsen til Ekstra Bladet.

Formørkelsen over USA i august næste år er total, mens den anden formørkelse næste år vil lade os se lidt af solen omkring månen. Den kommer i februar over Sydamerika, Atlanten og lidt af Centralafrika.

Fakta om solformørkelser i Danmark

  • En solformørkelse er det, du oplever, når jorden står i skyggen af Månen – hvor Månen bevæger sig ind foran Solen og dækker for solskiven.
  • Solformørkelsen kan være total eller partiel – dvs. delvis.
  • Ved total solformørkelse dækker Månen 100 procent af Solens areal. Øjeblikket varer typisk mellem to og fem minutter.
  • Ved partiel solformørkelse kan man se solen reduceret til en 'glad mund', og skyggespillet ændrer sig, så runde solpletter bliver til halvmåner. Det kan man f.eks. se på fortovet.
  • Solformørkelsen den 20. marts 2015 var partiel her i Danmark og total i et bælte over Nordatlanten og op til Nordpolen. Undervejs ramte den totale formørkelse Færøerne og Svalbard i Nordnorge.
  • Næste gang en delvis solformørkelse er synlig i Danmark bliver den 10. juni 2021. Her vil kun 25 procent af solens areal være dækket.
  • Næste gang en total solformørkelse er synlig i Danmark bliver den 25. maj 2142, klokken 10:04.
  • Den seneste totale formørkelse i Danmark var den 28. juli 1851, hvor Solen var totalt formørket i Nordjylland og Nordsjælland.
  • I nyere tid har der været flere partielle solformørkelser i Danmark. De dybeste skete 15. februar 1961, 11. august 1999 og 31. maj 2003. Den i 1999 dækkede også godt 80 procent set fra Danmark.

Kilde: Stellar Astrophysics Centre (SAC), Aarhus Universitet

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind