Følges tæt af Søværnet: Russisk ubåd på vej gennem Storebælt netop nu

En ubåd af typen 'kiloklassen' sejler nu under Storebæltsbroen. Det russiske fartøj følges tæt af Søværnet

Mange nysgerrige sjæle, inklusiv os på Ekstra Bladet, var ved at få godt og grundigt travlt, da der for lidt siden indløb meldinger om, at en russisk ubåd var på vej igennem dansk farvand.

Vi og andre troede nemlig først, at det var den længe ventede TK-208, også kaldet 'Dmitry Donskoy,' der er verdens største atomubåd, som vi i spænding har ventet på, men ak.

Bliver overvåget
Ubåden er i stedet en lillebror til TK-208 af 'kilo-klassen,' der har været i brug i den russiske flåde siden 80'erne.

Ombord på missil-krydseren 'Peter den Store' overværer Putin her en militær-øvelse i Barentshavet. (Arkivfoto: AP/Alexei Panov) Tæt på Putins ubåd kommer til Danmark: Her er hans andre vilde våben

Selvom den er meget mindre end  'Dmitry Donskoy,' måler den alligevel knap 74 meter i længden, og den er lige nu i Storebælt, fortæller Steffen Lund, vagtholdsleder ved Forsvarets Operationsservice.

- Ubåden her er før set i danske farvande, så det er ikke den store (TK-208, red.), vi alle går og venter på. Som vi gør med nogle landes militærfartøjer, så eskorterer vi også denne ubåd tæt med vores eget skib, til den er ude af dansk farvand.
Nedenfor kan du se verdens største ubåd.
Artiklen fortsætter under billedet.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Ifølge Marinetraffic.com, er det patruljeskibet HDMS Diana, der følger den russiske ubåd med en hastighed på omkring 18 km/t.

Dieseldrevet
Udover at være væsentligt mindre end den kolossale TK-208, så er en anden lige så væsentlig forskel, at ubåden i 'kilo-klassen' får sin fremdrift fa dieselolie og ikke ved hjælp af atomkraft, som TK-208.
Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Ubåden sejler uddykket igennem dansk farvand, så den er let at følge, fortæller vagtholdslederen.

- Ubåden følger ruten og er uddykket, som den skal være, når den sejler gennem dansk farvand. Så alt går efter planen. Vi regner med at slippe den igen, når den er øst for Bornholm og dermed ude af dansk farvand, siger Steffen Lund.

Samfund - 13. jun. 2017 - kl. 10:30 Forsvaret: Vi ved hvor Putins atom-ubåd er nu - følger den tæt

Den russiske ubåd ventes at slippe for den danske overvågning sent i aften eller tidligt i morgen, når den, hvis alt går efter planen, sejler forbi Bornholm.

99 kommentarer
Vis kommentarer