Før de går i krig for ISIS: Sådan stopper PET de radikaliserede unge

De danske myndigheder og PET spiller en afgørende rolle, når man skal forhindre unge fra Danmark i at blive blive radikaliseret og drage i krig

Aarhusianske Victor Kristensen blev hellig kriger i Syrien, hvor han kæmpede for ISIS. Han sluttede sit liv som selvmordsbomber. (Foto: ISIS)
Aarhusianske Victor Kristensen blev hellig kriger i Syrien, hvor han kæmpede for ISIS. Han sluttede sit liv som selvmordsbomber. (Foto: ISIS)

I disse dage er danske Victor Kristensen i fokus hos de fleste medier. Han er et skræmmende eksempel på, hvordan en helt almindelig dansk dreng ender sine dage med et bombebælte om livet i hellig krig for Islamisk Stat. Det er til daglig PET og de danske myndigheder, som arbejder med at opdage og forhindre flere unge i at ende som Victor.

Ekstra Bladet har talt med den tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Hans Jørgen Bonnichsen, om, hvordan PET overvåger og stopper disse unge mennesker, før det er for sent.

1. Tip
I disse år stiger og stiger bekymringen for, at unge danskere bliver radikaliserede. Og her spiller personerne tæt på de unge mennesker en uvurderlig rolle. Det er tip fra bekymrede forældre eller pædagoger, som typisk er med til at afsløre radikaliserede unge. Disse tip er en uundværlig en del af den traditionelle overvågning.

- Det kan være informationer fra forældre, lærere eller pædagoger, som føler sig bekymret. Og det er her PET har mulighed for at gå ind og vurdere, hvilke værktøjer de skal tage i brug, forklarer Hans Jørgen Bonnichsen tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for PET.

Franske statsborgere som ISIS-krigere. (Foto: Screendump)
Franske statsborgere som ISIS-krigere. (Foto: Screendump)


2. Præventiv samtale
Det er typisk denne type tip, som fører til en såkaldt ’præventiv samtale’ med de unge.

- Det er en kontant samtale, hvor man forsøger at fortælle vedkommende, at det miljø, han bevæger sig ind i, bør han være opmærksom på, kan medvirke til, at han mister kontrollen, og at andre vil gå ind og styre ham som en marionetdukke. Den slags ting prøver man at gøre begribelig. Min erfaring er indtil videre, at omkring otte ud af ti lytter. Og det er nok, fordi de havde en fornemmelse af, at de havde PET’s øjne i nakken, siger den tidligere operative chef.

Denne indledende samtale fungerer, fordi der er tale om letpåvirkelige unge.

- Det er jo unge ubefæstede sjæle. Vi er jo letpåvirkelige i teenagealderen, og derfor har vi også mulighed for at påvirke den anden vej, siger hans Jørgen Bonnichsen.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.


3. Overvågning
De unge, som ikke lader sig påvirke af den præventive samtale, har myndighederne og PET i nogle tilfælde mulighed for at overvåge. Muligheden opstår, hvis de gør noget – altså gennem deres handlinger – som peger på en overtrædelse af terrorlovgivningen.

- Det kan være, hvis den pågældende går ud og køber 60 liter acetone - eller som i Breivik sagen, hvor der pludselig bliver kørt en lastbil op i en koloni have med otte ton ammoniumnitrat , hvor der kun er en græsplæne på 100 kvadratmeter, siger Hans Jørgen Bonnichen.

I første omgang drejer overvågningen sig om fire uger ad gangen, og overvågningen skal godkendes i retten, hvor der er en forsvar, anklager og dommer til stede.

- Der er mulighed for telefonaflytning, for at følge med i deres internetaktiviteter og også rumaflytninger. På den måde kan man få en finger på pulsen, og hvis pulsen så stiger betænkeligt højt, så skal man ind og intervenere så hurtigt som muligt, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Amerikanske styrker redder gidsler fra et fængsel i Irak, som blev drevet af ISIS. Oktober, 2015 (Foto: Polaris Images)
Amerikanske styrker redder gidsler fra et fængsel i Irak, som blev drevet af ISIS. Oktober, 2015 (Foto: Polaris Images)


4. Anholdelse
Hvis en person bliver taget i, eller politiet får et tip om, at en personen gør noget, som afviger meget fra vedkommendes ellers daglige liv, griber man ind.

- Så går man naturligvis ind og intervenere. PET’s fornemmeste opgave er at forebygge, modvirke og firhindre. Det er grundsætnignen i PET’s arbejde. Og det er de faktisk forpligtet til. Man anholder oog sigter ifølge retsplejelovens klare bestemmelser, og så er det op til anklagemyndigheden at vurdere, om det kan føre til en tiltale, som måske kan føre til en fældende dom. Derefter starter følger de klassiske efterforskningsprincipper, siger den tidligere operativ chef hos PET.

124 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere