Før vanvidsulykke: Derfor kører vi galt

Ny rapport fra Havarikommissionen afslører, at fart og dårlig orienteringsevne er de hyppigste årsager til trafikulykker på de danske veje

18 personer var involverede i den store ulykke fredag morgen (Foto: Anders Brohus)
18 personer var involverede i den store ulykke fredag morgen (Foto: Anders Brohus)

Torsdag offentliggjorde Havarikommissionen en dybdegående rapport, hvor man  har undersøgt til bunds, hvilke årsager der ligger bag trafikulykker på de danske veje. Offentliggørelsen skete kun én dag før, at endnu en slem trafikulykke kostede tre menneskeliv på E45-motorvejen mellem Horsens og Hedensted.

Gennem 13 år har Havarikommissionen indsamlet detaljerede data fra intet mindre end 291 ulykker.

Af rapporten fremgår det, at forhøjet hastighed og for dårlig orientering spiller en central rolle i op mod halvdelen af de analyserede ulykker.

Formand for Havarikommissionen ser med alvor på den nye undersøgelse.

Krimi Chauffør løsladt efter dødsulykke

- Det er helt afgørende at huske, at både små og store fartovertrædelser kan være fatale.

- Denne undersøgelse er sammen med HVU’s andre dybdeundersøgelser afgørende i det forebyggende trafiksikkerhedsarbejde. For de er med til at vise, hvor vi skal lægge indsatsen for at redde liv, lyder meldingen fra formand Sven Krarup Nielsen.

Foruden de mange fart- og orienteringsulykker fylder uopmærksomhed, fejlvurdering, forkert reaktion og spirituspåvirkning også en central rolle. Disse typer ulykker tegner sig samlet set for helt op mod hver tredje.

Det er dermed ikke ydre, men indre faktorer hos bilisten, der er skyld i de fleste ulykker, lyder det i rapportens konklusion.

Udkom dagen før mega-ulykke
Hvad ulykken tidlig fredag morgen mellem Horsens og Hedensted skyldtes er endnu usikkert.

Krimi Tv: Vagtchef: Det kan have været skyld i dødsulykken

Man ved dog, at ulykken skete, da en lastbil kørte op i en forankørende personbil og slyngede bilen over i det modsatte spor. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger bremsede en anden lastbil hårdt op og tre bagvedkørende personbiler torpederede den i høj fart. Yderligere to biler kom kørende bagfra og undveg ved at køre ud i grøften.

1 af 3 Af de 18 personer, mistede tre livet, mens fire er hårdt kvæstede, men udenfor livsfare (foto: Anders Brohus)
2 af 3 Rapporten udkommer dagen før en voldsom trafikulykke fredag morgen skete på den jyske motorvej E45 syd for Horsens (Foto: Anders Brohus)
3 af 3 18 personer var involverede i den store ulykke fredag morgen (Foto: Anders Brohus)
0 kommentarer
Vis kommentarer