Først mistede Jørn sit ben - nu tager staten hans erstatning

Først udbetalte myndighederne 270.000 til Jørn Buch, da han fik amputeret sit ben da en operation gik galt. Nu vil staten så have pengene tilbage, fordi de mener amputationen er en ‘hændelig komplikation’, der ‘ikke er tilstrækkelig alvorlig til at udløse erstatning’

Følg Samfund

TIP OS: Har du oplevet noget lignende? Send en mail til journalisten på aee@eb.dk eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst).

Da Jørn Buch sidste år vågnede op efter operationen for blærekræft, var det ikke kun sygdommen, der var væk. Det var det meste af hans venstre ben også.

Under operationen var der nemlig opstået komplikationer, i form af en blodprop, som havde stoppet for blodtilførslen til benet. Dermed var en stor del af muskelvævet kvalt og var dødt.

- Jeg er glad for at spille tennis og var ude at træne om søndagen, dagen inden operationen. Som jeg plejer at sige ‘jeg spillede tennis søndag eftermiddag og næste dag var jeg handicappet’,

- Jeg skulle have været hjemme to uger efter operationen, men i stedet for gik der tre en halv måned, fordi jeg nu skulle genoptrænes. Det var hårdt, siger Jørn.

Denne skade er 'ikke alvorlig nok.' (Foto: Anders Brohus)
Denne skade er 'ikke alvorlig nok.' (Foto: Anders Brohus)
 

Lægen, der udførte operationen, mente, der var foregået en utilsigtet hændelse, lægesprog for noget som ikke burde være sket. Han sender derfor derfor sagen til Patienterstatningen. Sagen blev behandlet, og den 22. maj 2014 udbetalte Region Syddanmark et erstatningsbeløb inklusiv renter på 270.929 kroner.

- Jeg har allerede brugt erstatningen. For at klare mig, har jeg fået lavet nogle justeringer på mit hus, som jeg i dag alligevel har måtte sælge. Jeg har nu været tvunget til at købe ny bil og ny lejlighed.

Det er et helvede for Jørn Buch at komme i gang om morgenen

Ikke alvorligt nok
Jørn ankede derfor sagen til Ankenævnet for Patienterstatningen, da han mente, det var unfair, han først skulle udsættes for en fejl og efterfølgende leve fattig og handicappet. Han håbede derfor på en mere dækkende erstatning for sit tab. Ekstra Bladet har fået indsigt i dokumenter i sagen og har både set lægens ansøgning, udbetalingen af erstatningen og den afgørelse, der kommer fra Ankenævnet for Patienterstatningen den 22. januar.

Her vurderer ankeinstansen, at Jørn alligevel ikke er berettiget til erstatning. Inden for 30 dage skal de mere end 270.000 kroner tilbagebetales. Begrundelsen er, at myndigheden vurderer at amputationen af Jørns Ben er en ‘hændelig komplikation’, der ‘ikke er tilstrækkelig alvorlig til at udløse erstatning’, står bl.a. der i afgørelsen.

Troede på velfærdssamfundet
Derudover skriver ankeinstansen, at det forlængede sygeforløb Jørn måtte gennemleve ‘findes ikke at være mere omfattende, end hvad han med rimelighed må tåle under de givne omstændigheder’. Jørn står nu fattig og uden sit ben tilbage og skal tilbagebetale sin erstatning:

- Jeg føler mig så uretfærdigt behandlet. Jeg troede vores velfærdssamfund ville være der for mennesker som mig, i sådan en situation. Jeg er chokeret over den behandling jeg har fået og tør ikke tænke på, hvordan andre mennesker, der ikke har kræfterne til at stille sig op mod systemet bliver behandlet, siger Jørn Buch.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Region Syddanmark samt Patientombuddet, som Ankenævnet for Patienterstatningen ligger under. De forklarer samstemmende, at de ikke udtaler sig om konkrete personsager.

Her kan du se hele det stærke indslag med Jørn Buch

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.