Du kan her rette dine indstillinger for, om vi må sætte cookies og bruge persondata, eller du kan give os besked, hvis en annonce er upassende, rummer fejl eller er ulovlig.
eller
Rapportér annonce
Du har mulighed for at rapportere denne annonce til annonceafdelingen på Ekstra Bladet, hvis du enten finder annoncen upassende eller at annonceringen er ulovlig.
Vær opmærksom på at du er i gang med at anmelde en annonce som værende ulovlig, er du sikker på du vil fortsætte? (En ulovlig annonce overtræder gældende lovgivning, læs mere her)
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi har flere retningslinjer for annoncering på Ekstra Bladet, som skal overholdes, og hvis vi finder at annoncøren ikke har overholdt disse, vil de blive frataget muligheden for at annoncere på Ekstra Bladet fremadrettet. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor, så vi kan få lokaliseret annoncen og tjekket op på om vores retningslinjer overholdes.
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi vil gerne høre din begrundelse for din anmeldelse, så vi kan undersøge annoncen, da vi tager alle indsendte anmeldelser alvorligt. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor.
Din begrundelse skal som minimum bestå af 30 tegn
Tak for din henvendelse
Din anmeldelse er nu afsluttet. Tak fordi du bidrager til EB.dk.Annoncerne på EB.dk er en essentiel indtægtskilde, som sørger for at Ekstra Bladet hver dag kan udkomme, og holde danskerne oplyste om hvad der foregår rundt omkring i verden.
Fejl
Der skete en fejl med afsendelsen af rapporteringen.
Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at den endelige beslutning om at sælge vaccine-produktionen på Statens Serum Institut blev taget af Bjarne Corydon og det daværende økonomiudvalg
Bjarne Corydon banede i sin tid som finansminister vejen for et salg af Statens Serum Instituts vaccine-produktion, som nu er ejet af saudiarabiske Aljomaih Group med sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih (indsat) i spidsen for opkøbet. Fotocollage: Polfoto og privatfoto
Annonce:
Følger SamfundFølg Samfund
Det kaotiske salg af statens vaccine-produktion, der endte med kun at indbringe 15 millioner kroner, selvom staten forinden havde brugt knap 40 millioner kroner alene på salgsprocessen, var orkestreret af tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) og den daværende SR-regerings økonomiudvalg.
Det afslører en granskning af beslutningsprocessen, som Ekstra Bladet har foretaget.
Udover Bjarne Corydon bestod det magtfulde økonomiudvalg af tidligere erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), forhenværende økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (S) og den daværende skatteminister Morten Østergaard (R).
Dermed er det den kvartet, der har taget den endelig beslutning, som har ført til, at vaccine-produktionen i dag ejes af det saudiarabiske selskab Aljomaih Group med sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih i spidsen.
Annonce:
Som Ekstra Bladet tidligere har afsløret har Aljomaih Group ifølge de amerikanske myndigheder tråde til Det Muslimske Broderskab, ligesom sheiken går ind for sharia. Samtidig er vaccine-produktionen ejet gennem et selskab, der er placeret i det populære skattely Cayman Islands.
Vaccine-sagen
I september 2012 beslutter regeringens økonomiudvalg med tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) i spidsen at iværksætte en analyse med henblik på et salg af vaccineproduktionen på Statens Serum Institut.
I juni 2013 anbefaler konsulenthuset PwC et frasalg af vaccineproduktionen, og værdiansætter den til op mod 285 mio. kroner.
I foråret 2014 beslutter regeringens økonomiudvalg at sætte vaccineproduktionen til salg. Det sker på baggrund af en anbefaling fra en arbejdsgruppe ledet af afdelingschef i finansministeriet Peter Brixen, der også var involveret i statens salg af DONG.
Valget af den saudiarabiske køber, Aljomaih Group, i 2016 er blevet støttet af et bredt politisk flertal. Prisen er 15 mio. kr.
Kun SF, Enhedslisten og Alternativet står uden for aftalen om at sælge.
I forbindelse med salget til 15 millioner kroner har den danske stat i de kommende 30 måneder forpligtet sig til at købe vacciner til børnevaccinations-programmet fra Aljomaih Groups datterselskab, AJ Vaccines, som nu står for vaccine-produktion på Statens Serum Instituts grund på Amager.
Ekstra Bladet har blandt andet afsløret, at fortrolige dokumenter fra de amerikanske myndigheder viser, at Aljomaih-gruppen via deres bank, Arcapita, har givet donationer til Det Muslimske Broderskab, som i flere lande er på terrorlisten.
Ekstra Bladet har også afsløret, at Aljomaihs nyoprettede danske selskab, AJ Vaccines, ultimativt er ejet af selskabet AJ Pharma Limited, der er registreret i det caribiske sol- og skatteparadis Cayman Islands.
Efter Ekstra Bladets afsløringer har Enhedslisten kaldt sundhedsministeren i samråd om sagen.
Corydon betalte En aktindsigt i Finansministeriet viser, at det var ministeriet med Corydon i spidsen, der betalte for en konsulentrapport til 3,1 millioner kroner. Rapporten, der anbefalede et salg af vaccine-produktionen, blev bestilt i marts 2013 blot en måned efter, at Corydon og økonomiudvalget besluttede at gennemføre det famøse Dong-salg.
Knap et år senere - onsdag den 19. marts 2014 - traf Corydon og økonomiudvalget så den endelige beslutning om, at staten på samme måde skulle sælge vaccine-produktionen på Statens Serum Institut.
Det viser et dokument fra Serum Instituttet. Heri fremgår det også, at beslutningen’er truffet på baggrund af en analyse, der viser, at det ikke længere er nødvendigt eller rentabelt, at staten producerer vacciner’.
Bjarne Corydon vil i lang tid blive husket for det berygtede salg af Dong. Nu viser det sig, at han også står bag salget af statens vaccine-produktion. I dag har han forladt dansk politik til fordel for en stilling som konsulent hos McKinsey. Foto: Polfoto
Annonce:
Mister kontrollen At en statslig vaccine-produktion ikke længere er nødvendig, er professor fra Roskilde Universitet Ole Helby Petersen, der har forsket i følgerne af privatisering og udlicitering, langt fra enig i.
- Som udgangspunkt mister vi kontrollen over forsyningssikkerheden i forbindelse med vacciner. Vores politikere kan ikke længere fra statslige side bestemme, at nu vil vi sætte produktionen af en bestemt vaccine i gang. Derfor bliver vi meget afhængige af markedskræfterne, og om vi for en eller anden sum penge kan få en privat aktør til at producere det, vi som samfund har brug for, siger han til Ekstra Bladet.
Fremgangsmåden med at Finansministeriet står bag en rapport, der anbefaler besparelser i et fagministerium, er langt fra usædvanlig i dansk politik. Det fortæller politiske kommentator Hans Engell.
- Det er helt efter bogen. Det er sådan, det foregår i Finansministeriet, siger han.
Annonce:
Professor Ole Helby Petersen medgiver, at der kan være en økonomisk gevinst ved en privatisering, men han understreger, at afgørende indflydelse går tabt.
- Den politiske indflydelse og kontrol kan være særlig vigtig på områder, hvor det drejer sig om sikkerhed, sundhed eller forsyningssikkerhed. Altså nogle af de ting, der er essentielle for at holde samfundet velkørende.
Henrik Sass Larsen (S), Margrethe Vestager (R) og Morten Østergaard (R) udgjorde Økonomi-udvalget sammen med Bjarne Corydon. Fotos: Polfoto og AP
Corydon er tavs Bjarne Corydon oplyser via McKinsey, hvor han i dag er ansat, at han ikke har nogen kommentarer til beslutningen om at sælge vaccine-produktionen, da han ikke længere er en del af den politiske scene.
Ekstra Bladet ville også gerne have spurgt de tre andre daværende medlemmer af økonomiudvalget om beslutningen om at sælge. Margrethe Vestager afviser i lighed med Corydon at kommentere sagen, mens Henrik Sass Larsen og Morten Østergaard ikke er vendt tilbage på vores henvendelse.
Tidligere finansminister Bjarne Corydon står bag, at der i dag står AJ Vaccines - som er ejet af saudiarabiske Aljomaih Group - på skiltet ved indgangen til Statens Serum Institut på Amager. Foto: Linda Johansen
Dong-sagen
I 2013 beslutter finansminister Bjarne Corydon og regeringens økonomiudvalg, at der skal tilføres penge til det statsejede energiselskab DONG.
Det ender med, at staten sælger omkring en fjerdedel af selskabet til private investorer, herunder investeringsbanken Goldman Sachs, som køber knap 20 procent af aktierne i Dong for otte mia. kr.
Det har senere været stærkt kritiseret, at staten satte værdien af aktierne alt for lavt, og ifølge en artikel i Berlingske tidligere på måneden står Goldman Sachs i dag til samlet at tjene omkring 12 mia. kr. på købet fra den danske stat.
Så magtfuldt var Corydons økonomiudvalg
Annonce:
Selv om Nick Hækkerup var sundhedsminister på daværende tidspunkt - og dermed minister med ansvaret for Statens Serum Institut - blev den endelige beslutning om at sælge vaccine-produktionen taget af økonomiudvalget, hvor Bjarne Corydon på det tidspunkt sad for bordenden.
Ifølge professor Peter Nedergaard fra Københavns Universitets Institut for Statskundskab er økonomiudvalget et magtfuldt organ.
- Og Corydon var stærk. Det er finansministre altid. De er den stærkeste minister i regeringen efter statsministeren.
Han forklarer finansministerens store magt med, at det er ham, der sidder på pengene. Uden de nødvendige finanser er det umuligt at føre sin politik ud i livet.
Magten lå i økonomiudvalget Også Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell, der selv har været minister, betegner Corydon som ualmindelig stærk.
- I Thornings periode var det helt tydeligt, at den konkrete magt lå i økonomiudvalget under Corydons ledelse, siger Hans Engell.
Annonce:
- De ministre, der sad i økonomiudvalget, altså blandt andre Corydon og Margrethe Vestager, var dem, der var regeringens stor-forhandlere på alle væsentlige sager.
For at beskrive hvor stor magt Corydon og hans væbnere i økonomivalget dengang havde over de enkelte fagministre, beskriver Hans Engell, hvordan ministrene ofte stod i en lang række uden for mødelokalet og ventede på at blive kaldt ind.
- De stod simpelthen med hatten i hånden, og så kom de ind og fik afgjort, om deres ønske blev opfyldt. Nogen gik nærmest grædende væk, fordi de blev hældt ned ad fadet.
Sophie Løhde var sundhedsminister, da kontrakten med Aljomaih Group blev underskrevet. I dag har hun forladt Sundhedsministereiet og er blevet minister for offentligt innovation. Foto: Polfoto
Sundhedsministre fedtet ind i salget
Processen med at få solgt statens vaccine-produktion er sket i et tæt parløb mellem Finansministeriet og Sundhedsministeriet. Tidligere sundhedsministre har derfor også spillet centrale roller i salget.
Da Nick Hækkerup (S) tiltrådte som sundhedsminister i starten af februar 2014, lå rapporten fra konsulenthuset PricewaterhouseCoopers, der anbefalede et salg, allerede klar på hans skrivebord. Og ifølge en artikel i Politiken fra 12. marts 2014 ville Nick Hækkerup på den baggrund også anbefale et salg til regeringens økonomiudvalg. Ugen efter - 19. marts 2014 - traf økonomiudvalget den endelige beslutning om at sælge vaccineproduktionen.
Gik ind for salg Hækkerups afløser på posten som sundhedsminister i sommeren 2015, Sophie Løhde (V), havde tidligere i 2012 anbefalet et salg af vaccineproduktionen.
- Vi mener grundlæggende, at staten producerer vaccinerne for dyrt og derfor burde sættes i udbud. Det har vi også tidligere ment, men nu står vi med et konkret ønske om en motorvej, og så må vi anvise, hvordan vi kan finde pengene. Derfor foreslår vi det nu, sagde hun dengang til Dagens Pharma.
Ingen kommentarer I sommeren 2016 kunne Sophie Løhde så glad melde ud, at man havde solgt vaccine-produktionen for 15 millioner kroner til saudiarabiske Aljomaih, der formelt overtog produktionen i januar i år.
Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Sophie Løhde om hendes rolle i salget, men hun meddeler via sin presserådgiver, at hun ikke ønsker at udtale sig, da hun ikke længere er sundhedsminister.
Ekstra Bladet ville også gerne have haft Nick Hækkerup til at uddybe sin rolle, men han svarer:
- Af princip kommenterer jeg ikke de ressortområder, jeg har været minister for.
Nick Hækkerup var sundhedsminister, da beslutningen om at sælge vaccine-produktionen blev taget. Han er fortsat medlem af Folketinget for Socialdemokraterne . Foto: Polfoto