Først skærer politikerne ned i Sundhedsstyrelsen - nu tuder de over de mange skræklæger

Politikernes hykleri: Først halverer politikerne Sundhedsstyrelsens bevilling, og nu brokker de sig over ringere kvalitet. Det er hyklerisk, mener læger og patienter

Sparekniven er svunget gevaldigt i Sundhedsstyrelsen, der som sundhedsvæsenets vagthund skal holde farlige læger væk fra syge danskere. I 2010 blev der bevilget over 442 millioner kroner til Sundhedsstyrelsen. I år har styrelsen fået 214 millioner kroner. Det svarer til et fald på 52 procent (Genrefoto).
Sparekniven er svunget gevaldigt i Sundhedsstyrelsen, der som sundhedsvæsenets vagthund skal holde farlige læger væk fra syge danskere. I 2010 blev der bevilget over 442 millioner kroner til Sundhedsstyrelsen. I år har styrelsen fået 214 millioner kroner. Det svarer til et fald på 52 procent (Genrefoto).

Kender du til læger, der arbejder i Danmark selvom de har fået indskrænket eller mistet autorisationen i Norge eller Sverige? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til journalisterne på aee@eb.dk eller peter@eb.dk.

Gennem de sidste fire år har den ene skandalesag efter den anden ramt Sundhedsstyrelsen. Skiftende sundhedsministre og folketingspolitikere har som automatreaktion været ude at kritisere Sundhedsstyrelsens tilsyn.

Men de samme politikere har på fem år barberet mere end halvdelen af Sundhedsstyrelsens bevilling væk, samtidig med at de er kommet med øgede krav til den pressede myndighed.

Omregnet til 2015-priser blev der i 2010 bevilget over 442 millioner kroner til Sundhedsstyrelsen, i år har styrelsen fået 214 millioner kroner. Det svarer til et fald på 52 procent.

- Når man mere end halverer bevillingen på fem år, så sparer man så meget, at det går ud over kvaliteten i arbejdet. Det ved politikerne og de siddede sundhedsministre også godt, og derfor er det selvfølgelig hyklerisk, at de bagefter er ude at kritisere, siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter, paraplyorganisation for 79 patientforeninger.

Se også: Hjerneskadet læge må arbejde i Danmark

Se også: Hjerneskadet læge må arbejde i Danmark Mandag kunne Ekstra Bladet afsløre, at en neurolog havde fået dansk autorisation på trods af et voldsomt alkoholmisbrug. Han er dog ikke alene, seks andre læger med misbrug har oplevet sanktioner hos vores naboer, men kan fortsat arbejde i Danmark. Foto: Nima Stock Sundhed - 15. sep. 2015 - kl. 17:00 Læger med misbrug må behandle danske patienter

Ekstra Bladet kunne for nylig afsløre, at 22 læger, tandlæger og sygeplejersker har mistet eller indskrænket retten til at behandle patienter i Norge og Sverige, mens de fortsat har lov til at behandle danske patienter.

Kort efter var politikerne igen ude at kritisere Sundhedsstyrelsen. Men den kritik er ikke fair, mener Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

- Vi ser lige nu konsekvenserne af de grove nedskæringsrunder på hele sundhedsstyrelsens område og i særdeleshed ved tilsynet, siger han.

18 læger har mistet eller fået indskrænket deres norske eller svenske autorisation, imens de har beholdt deres autorisationer i Danmark. Sundhed - 12. sep. 2015 - kl. 07:07 Mister autorisationen hos vores naboer: Skræklæger kan fortsætte i Danmark

18 læger har mistet eller fået indskrænket deres norske eller svenske autorisation, imens de har beholdt deres autorisationer i Danmark. Sundhed - 12. sep. 2015 - kl. 07:07 Mister autorisationen hos vores naboer: Skræklæger kan fortsætte i Danmark Se også: Taget med steroider i Norge: Arbejdede videre som læge i Danmark

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har nu besluttet at dele styrelsen op i tre nye enheder – herunder en Patientsikkerhedsstyrelse. Men den nye enhed spås ikke store chancer for at højne patientsikkerheden.

- Der er ikke fulgt flere penge med til den nye Patientsikkerhedsstyrelse. Tværtimod. Der skal nemlig findes en direktør og en vicedirektør inden for samme budget, så det vil sige, at der kommer endnu færre sagsbehandlere, siger Andreas Rudkjøbing.

Danske Patienter er positive over for ideen om en selvstændig styrelse for patientsikkerhed, men der er brug for flere resurser.

- Ideen med en Patientsikkerhedsstyrelse er rigtig, fordi man lægger klagesager og tilsyn i samme styrelse. Men vi er skeptiske over, om den nye styrelse vil lykkes, hvis ikke der kommer flere penge med finansloven for 2016, siger Lars Engberg.

Sundhedsministeren: Der kommer ikke flere penge

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har været en hård kritiker af Sundhedsstyrelsen.

På trods af, at skandalesagerne er opstået i takt med, at pengene i styrelsen er sparet væk, mener hun, at hendes kritik er rimelig.

- Er det ikke hyklerisk, at du og andre politikere først udsætter Sundhedsstyrelsen for sparekrav og bagefter kritiserer styrelsen for ikke at udføre arbejdet godt nok?

- Vi var i foråret med til at afsætte 46 mio. kr. ekstra til at få ryddet op i Sundhedsstyrelsens tilsyn, som desværre har haft mange uheldige sager gennem de senere år, skriver Sundhedsminister Sophie Løhde i en mail.

- Men det kan heller ikke passe, at man ikke kan kritisere en styrelse, der helt åbenlyst har haft problemer med at føre effektivt tilsyn, uden at man samtidig siger ’værsgo, her er der så ekstra penge til jer, så I kan udføre det arbejde, I hele tiden har skullet udføre’.

- Lægeforeningen og Danske Patienter har ikke tiltro til, at den nye Patientsikkerhedsstyrelse vil stoppe de mange sager om tilsynssvigt, hvis ikke der også tilføres ekstra midler.
Tager de fejl?

- Det her handler ikke alene om flere penge, selv om vi rent faktisk har sikret ekstra 46 mio. kr. til tilsynet. Det er jo ikke kun kroner og øre, der kan rette op på en dårlig praksis, det handler i høj grad også om kultur og arbejdsgange.

- Folketingets partier skal i den kommende tid blive enige om, hvordan tilsynet kan blive mere risikobaseret, så kræfterne og ressourcerne bruges der, hvor risikoen for patientsikkerheden er størst, skriver Sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

33 kommentarer
Vis kommentarer