Første gang i 30 år: Nordkorea indkalder til sjælden begivenhed

For første gang i over tre årtier skal Arbejderpartiet i Nordkorea samles til en partikongres

Kim Jong-un indkalder til første partikongres i 30 år (Foto: KNCN)
Kim Jong-un indkalder til første partikongres i 30 år (Foto: KNCN)

Nordkoreas kommunistparti skal 6. maj samles til kongres for første gang i 36 år.

Det skriver flere internationale medier med det statslige nyhedsbureau i Nordkorea, KCNA, som kilde.

Dermed bliver der officielt sat dato på partikongressen, der blev annonceret i oktober sidste år.

Kongressen er blot den syvende i rækken, siden Arbejderpartiet (WPK) blev stiftet i 1945 i det på mange punkter isolerede land.

- Politbureauet for partiets centralkomité har besluttet at åbne den syvende WPK-kongres i Pyongyang 6. maj 2016, skriver KCNA.

Ifølge Reuters ventes det, at dagsordenen blandt andet omfatter en formel godkendelse af leder Kim Jong-uns "byongjin"-politik, der fokuserer på økonomisk vækst og oprettelsen af et arsenal af atomvåben.

Byongjin-politikken er lagt i kølvandet på Kim Jong-uns far, Kim Jong-ils, politik om, at militæret skal komme i første række.

Den seneste kongres i Arbejderpartiet blev holdt i 1980, da Nordkorea blev ledet af Kim Il-sung - landets første leder. Det var før fødslen af den nuværende leder, da Kim Jong-un menes at være 33 år gammel.

Kim Jong-il indkaldte aldrig til partikongres.

Arbejderpartiet var oprindeligt marxistisk-leninistisk, men i slutningen af 1960'erne tog tingene en drejning under Kim Il-sung, der blev en slags enehersker. Sådan har det været lige siden.

Nordkorea er et af de fattigste lande i verden og har omkring 24 millioner indbyggere. Landet er hæmmet af internationale sanktioner på grund af et kontroversielt atomprogram.

I januar udførte landet sin fjerde atomprøvesprængning siden 2006 og har siden affyret ballistiske missiler i strid med FN-sanktioner og internationale advarsler.

Ifølge Reuters spekuleres der i, om Nordkorea forbereder endnu en atomtest og missilaffyring op til kongressen trods nye FN-sanktioner, der blev indført i marts.

26 kommentarer
Vis kommentarer