Første orkanstyrke målt ved vestkysten

Der er målt vindstød af orkanstyrke ved den jyske vestkyst

Der var godt gang i blæsevejret i Hanstholm (Foto: René Schütze)

DMI oplyser fredag eftermiddag, at der er målt vindstød af orkanstyrke ved den jyske vestkyst.

Det er mellem Hanstholm og Hvide Sande, at der er fuld storm i middelvinden og vindstød af orkanstyrke.

- Der er målt vindstød af orkanstyrke et enkelt sted ved vestkysten. Andre steder er der målt stormende kuling fra vest med vindstød op til stormstyrke, oplyser vagthavende meteorolog hos DMI Sten Rasmussen til Ekstra Bladet.

Lavtrykket, der sender stormen Dagmar ind over landet, ligger fredag eftermiddag ved Stavanger i Norge.

Kuling og kraftige vindstød har allerede ramt vestkysten. Her er det Nr. Vorupør i det nordvestlige Jylland. (Arkivfoto: Claus Bonnerup) Samfund Læser om Dagmar: Her vælter man, hvis man cykler

Samfund Færger aflyses på grund af stormen Dagmar

Samfund Egon kommer i enden på Dagmar

Omkring kl. 15.00 vil Dagmar nå sit klimaks ved vestkysten, inden den bevæger sig mod øst og sydøst med stormende kuling i middelvinden og vindstød af stormstyrke.

- Det blæser meget kraftigt lige nu. Tidligere på dagen var det bare spredte vindstød, men nu er det mere konstant, at der kommer kraftige vindstød, og de tre store vindmøller, vi har her i Hvide Sande, er stoppet, da de altid bliver stoppet, når det blæser så kraftigt, fortæller Mikkel Johannesen kl. 14.30 til Ekstra Bladet.

Den kraftige blæst ser ud til at blive relativt kortvarig, og i løbet af fredag aften er Dagmar allerede ude af landet og på vej mod Polen.

Efter en blæsende fredag ser det ud til, at lørdagen kan blive mindst lige så blæsende, når Egon kommer forbi.

Denne gang er det et dybt lavtryk, som fra vest bevæger sig ind over Sydnorge og derfra videre mod øst.

I denne forbindelse kan historien gentage sig, så vi i dagens løb mange steder får op til hård eller stormende kuling omkring vest med vindstød op til storm eller stærk storm.

Ved kysterne mange steder storm med vindstød op til op til orkanstyrke.

Egon bliver af længere varighed end Dagmar, som passerer i dag, og natten til søndag aftager Egons kraftige blæst kun langsomt.

Hvad angår vandstanden, så når den i Vadehavet op mellem 2.5 og 3.0 meter i eftermiddag, og holder sig lige under varslingsgrænsen op langs Vestkysten.

I løbet af lørdag eftermiddag får den vestlige del af Limfjorden mellem 1.30 og 1.70 meter over DVR (Dansk Vertikal Reference).

I det sydlige Kattegat og de nordvendte fjordsystemer ventes i løbet af lørdag eftermiddag vandstande over varslingskriterierne, men vi når dog ikke op på niveau med stormen Bodil i december 2013.

Fra landets politikredse opfordres borgere til at tage sine forholdsregler, inden Dagmar og Egon kommer.

Løse genstande i haven skal tages ind eller fastgøres, og hvis man absolut skal ud at køre i løbet af lørdagen, bør man ifølge Sydøstjyllands Politi overveje, om turen er så nødvendig eller om den kan udskydes, da man må være forberedt på færgeaflysninger og restriktioner på broerne.

0 kommentarer
Vis kommentarer