Fogh er vraget: Kommer alligevel ikke med i Nobelkomite

Fremskrittspartiets udpeger forsker til Nobelkomite - tidligere statsminister Fogh Rasmussen var med i opløbet

Der er for meget krig og for lidt fred i Anders Fogh Rasmussen til at få en plads i den norske Nobelkomite. Foto: Benjamin Nørskov/Ritzau Scanpix
Der er for meget krig og for lidt fred i Anders Fogh Rasmussen til at få en plads i den norske Nobelkomite. Foto: Benjamin Nørskov/Ritzau Scanpix

Fremskrittspartiet i Norge har udpeget forsker ved Det Norske Nobelinstitut Asle Toje som deres kandidat til Nobelkomiteen.

Partiet venter ikke, at det vil møde modstand. Det tyder reaktionerne fra partierne i Stortinget heller ikke på.

nationen Fredspræsidenten: Trump er nomineret til Nobels fredspris for 2018

Krigsdeltagelse trak ned
Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen var blandt Fremskrittspartiets kandidater til den ledige plads i Nobelkomiteen.

Men den tidligere danske statsminister blev vraget i sidste omgang. Det var blandt andet Danmarks krigsdeltagelse i Irak, som trak ned.

- Jeg er meget tilfreds med, at stortingsgruppen har valgt en så god kandidat som Asle Toje og er overbevist om, at han kommer til at tilføre Nobelkomiteen betydelig kompetence, siger den parlamentariske leder i Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi.

Kan man pege på en mand, der er ansvarlig for at sende Danmark i krig? Nej, mener flere kritikere af Anders Fogh Rasmussens mulige plads i Nobelkomité. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix Samfund Højreparti peger på Fogh: Vil have ham ind i Nobelkomité

Var med til det sidste
Limi erkender, at der nok var blevet mere debat i Stortinget, hvis det var endt med Fogh Rasmussen.

- Det er en kandidat med kundskaber og meninger, som vil bidrage til komitéens mangfoldighed, skriver Arbeiderpartiets formand, Jonas Gahr Støre på Twitter om Toje.

Nobelkomitéen består af fem personer og vælges af det norske Stortings valgkomité. Det er de politiske partiers størrelse, der afgør, hvor mange de hver især kan indstille.

Valgkomitéens leder, Morten Wold, bekræfter, at valget til sidst stod mellem Toje og Fogh Rasmussen. Nobelkomiteen skal bekræftes af Stortinget.

Det er Nobelkomiteen, der hvert år udpeger modtageren af Nobels fredspris.

Bag om prisen

Prisuddelingen sker hvert år, og modtagerne gennem tiden tæller afgørende historiske personligheder som Theodore Roosevelt, Martin Luther King og Moder Teresa.

Sidste års modtager af fredsprisen var kampagnen International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, Ican, der modtog prisen for arbejdet med at afskaffe atomvåben:

* Prisen uddeles til den, der har gjort det største arbejde for at skabe broderskab mellem nationer, afskaffe stående hære eller for at fremme eller skabe fredskonferencer.

* Med prisen følgen en medalje, et diplom og ni millioner svenske kroner.

* Nobels fredspris er blevet uddelt siden 1901. Prisen er en af fem Nobelpriser. De øvrige kategorier er fysiologi/medicin, fysik, kemi og litteratur.

* De fire fagpriser uddeles af Nobelstiftelsen i Stockholm, mens modtageren af fredsprisen vælges af en komité nedsat af det norske Storting.

* Prisen er stiftet af Alfred Nobel, en svensk kemiker, der levede fra 1833 til 1896. Han blev rig efter at have opfundet dynamit.

* Myten siger, at en avis i 1888 ved en fejl bragte Alfred Nobels nekrolog, hvor den kaldte ham dødens købmand på grund af dynamittens store skadevirkninger.

* Det skulle have fået Alfred Nobel til at stifte prisen for at rette op på eftermælet.

* Fredsprisen blev ikke uddelt i årene omkring Første og Anden Verdenskrig.

* Blandt de mest kendte modtagere af Nobels fredspris er:

1906: Theodore Roosevelt for at mægle i krigen mellem Rusland og Japan.

1919: Thomas Woodrow Wilson for at stifte "League of Nations", forløberen for FN.

1944: Røde Kors for organisationens store arbejde.

1964: Martin Luther King Jr. for hans arbejde med borgerrettigheder.

1978: Anwar al-Sadat og Menachem Begin for at slutte fred mellem Israel og Egypten.

1979: Moder Teresa.

1990: Mikhail Gorbatjov for hans indsats for at stoppe den kolde krig.

1994: Yasser Arafat, Shimon Peres og Yitzhak Rabin for deres indsats for at skabe fred i Mellemøsten.

Kilder: Ritzau, nobelpeaceprize.org og nobelprize.org.

203 kommentarer
Vis kommentarer