Folk bag islamkritiske demoer fortsætter deres møder

Den tyske stifter af Pegida beskyldes for at opildne til had. Danske For Frihed tager afstand

Faste demonstrationer første lørdag i hver måned og godt 1500 støtterne på Facebook.

Sådan er status for bevægelsen For Frihed, der er den danske udspringer af den islamkritiske og indvandrerkritiske bevægelse Pegida.

Det er lidt mere end et år siden, at bevægelsen første gang sprang ud i Danmark, og talskvinde Tania Groth ser positivt tilbage på året, til trods for de mange der giver bevægelsen modstand.

- Jeg synes, det går fremad. Vi plejer ikke at være så mange, men vi har fået nogle gode talere. Folk bliver i min optik mere opmærksomme på de problemer, vi ser ude i samfundet, siger hun.

Bevægelsen demonstrerer for ytringsfrihed og mod det, de kalder en snigende islamisering, første lørdag i hver måned i København.

De sidste par demonstrationer tiltrak omkring 100 demonstranter fra bevægelsen, mens moddemonstranterne ofte er i flertal med omtrent dobbelt så mange personer.

I Tyskland er den tyske stifter af Pegida, Lutz Bachmann, tirsdag i retten. Den 43-årige stifter beskyldes for at opildne til had ved blandt andet at kalde flygtninge for "kvæg" og "afskum" på de sociale medier.

Findes Lutz Bachmann skyldig, står han til mellem tre måneder og fem års fængsel.

- Hvis det er sandt, så tager vi afstand fra det. Men nu har jeg selv mødt Lutz, og han virker som et helt normalt menneske, så jeg har svært ved at tro det.

- De mennesker, der deltager i marcherne, er helt almindelige mennesker i forskellige hudfarver, siger Tania Groth.

Demonstrationerne i København er flere gange endt med lidt tumult. I februar blev fem personer anholdt i forbindelse med demonstrationen og den tilsvarende moddemonstration.

I januar blev to personer ligeledes anholdt i forbindelse med den faste demonstration og en tilsvarende moddemonstration.

I forbindelse med demonstrationen i februar holdt tidligere formand for Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard, tale.

For Frihed har planlagt deres næste demonstration i København lørdag 7. maj.

19 kommentarer
Vis kommentarer